ALBIREA DINȚILOR: CALEA SPRE UN ZÂMBET SĂNĂTOS ȘI ÎNCREZĂTOR
Cu toţii visăm la un zâmbet ca la Hollywood, cu dinţi albi, frumoşi şi sănătoşi. Și cine nu își dorește să poată zâmbi încrezător, cu gura până la urechi? Despre albirea dentară se discută tot mai des în ultima vreme ca oportunitate de care ne putem bucura când vine vorba despre sănătatea și aspectul dinților noștri. Cu toate acestea, există încă destule nelămuriri cu privire la albirea dentară și la eficacitatea unui astfel de tratament, așa că astăzi vom discuta câteva aspecte esențiale pe care trebuie să le știi.
Albirea dinților – de ce este necesară?
Consumăm zilnic alimente colorate: sucuri, cafea, tutun, unele medicamente, iar acest lucru se manifestă de cele mai multe ori prin petele gălbui de pe dinți. Un alt factor care poate duce la dinți galbeni este vârsta, care își pune amprenta la nivelul dinților. Unele boli, precum și o îngrijire necorespunzătoare a danturii joacă și ele un rol în îngălbenirea sau pătarea dinților.
Albirea dinților este sau nu o decizie bună?
Când vine vorba despre albire dentară profesională, la cabinet, mulți se tem că acest tratament stomatologic afectează smalțul dinților. Care este cea mai bună decizie atunci când auzim din diverse surse că nici măcar un tratament de albire profesional nu conduce la rezultatele scontate?
Atunci când se discută despre albirea dinților acasă, este greu să discernem adevărul dintr-un noian de informații de cele mai multe ori contradictorii. Unele produse se pot dovedi utile, în timp ce altele nu dau nici un rezultat.
O cunoaștere mai bună a întregului proces de albire a dinților vă va ajuta să luați o decizie informată care să te facă mult mai fericit și încrezător. Hai să începem!
Tot ce trebuie să știi despre albirea dinților la cabinet
Drumul spre zâmbetul strălucitor și sănătos pe care îl visăm cu toții începe cu o igienizare dentară profesională.
Aceasta implică:
1. Un control prealabil pentru a identifica unele probleme precum tartrul și placa microbiană. Dinții care prezintă astfel de afecțiuni nu pot fi albiți, existând și riscul suplimentar de inflamație a gingiilor și, deci, a unui rezultat nesatisfăcător;
2. Următorul pas este detartrajul, însoțit de periaj profesional, manopere care curăță dinţii în totalitate și îi pregătesc pentru a primi gelul de albire.
3. Tratamentul se poate asocia de asemenea și cu Air Flow – o albire mecanică a dinților cu particule de bicarbonat extrem de fine, care sunt pulverizate pe dinți cu ajutorul apei.
4. Pentru a avea rezultate optime, se recomandă ca albirea dinților să fie una mixtă: o albire profesională, realizată in cabinetul dentar, urmata de întreținerea albirii acasă.
Specialiștii noştri vă informează și că:
– Albirea în cabinet presupune 4 sesiuni a cate 15 minute.
– Substanța folosită este pe bază de peroxid de carbamidă (un tip de apă oxigenată mai concentrată).
– Procedeul presupune aplicarea pe suprafaţa dinților a unui gel de albire, după ce medicul stomatolog izolează gingia cu un silicon cu rol de protecție.
– Gelul de albire este compus din peroxid de hidrogen, care se descompune in apă și oxigen activ, iar sub acţiunea lămpii se obţine efectul de albire al dinților.
– Gelul de albire este activat cu ajutorul luminii albastre a lămpii de albire, lumină care activează particulele din compoziția lui și îl face astfel mult mai eficient.
– Trebuie ştiut că gelul nu acţionează decât la nivelul smalțului, prin urmare obturațiile și coroanele dentare nu vor beneficia de albire.
– Pentru a obține o dantură albă chiar și la pacienţii care au nevoie de lucrări dentare, recomandarea noastră este ca acestea să se efectueze după tratamentul de albire. Ele se pot realiza și înaintea tratamentului cu condiția de a fi cu câteva nuanțe mai deschise decât dinţii, pentru a corespunde cu viitoarea culoare obţinută prin albire.
IMPORTANT
Pentru pacienţii care vor să obţină albirea dinților cu 4-6 nuanțe, este recomandat să se folosească gelul de albire în concentrație de 6%, iar pentru 6-8 nuanțe se recomandă gelul în concentrație de 25%.
Ce trebuie să știi despre albirea dinților acasă?
După procedura de albire în cabinet, pacientului i se indică să continue tratamentul acasă, aplicând un alt gel, într-o gutieră, timp de 7 zile, gel care are ca scop stabilizarea efectului, obţinerea unei nuanțe suplimentare și fixarea culorii.
Cât de dureroasă este albirea dentară?
Durerea este diferită în funcţie de calitatea smalțului fiecăruia dintre noi și în funcție de pragul sensibilității dureroase. Pentru a diminua acest efect, pacienților cu hipersensibilitate li se recomandă următoarele:
– Fluorizări înaintea tratamentului de albire și aplicarea acasă, în gutiera de albire, a unui gel ACP (agent desensibilizant), care pregătește dinţii și îi face mai puţin sensibili.
– Se mai indică o pastă de dinți fără agent de spumare, de tipul Sensodyne Rapid, care ajută și ea la diminuarea sensibilității.
– Dacă în timpul sesiunilor de albire se percep furnicături la nivelul dinților, nu este nimic în neregulă, însă, dacă este inconfortabil pentru pacient, se poate continua tratamentul în ședința următoare.
– În cazul în care se constată o uşoară durere după tratament, este indicată administrarea de antiinflamatorii ușoare, de tipul Nurofen sau Ketonal.
Reguli de care trebuie să ții cont când alegi un tratament de albire dentară
Este bine de ştiut că există câteva reguli de care trebuie să se țină cont atunci când se optează pentru tratamentul de albire:
1. Prima regulă este evitarea alimentelor colorate timp de 10 zile, până când se obţine efectul de stabilizare a culorii, iar dintele îşi reface pelicula protectoare.
2. Nici cafeaua sau băuturile acidulate nu sunt recomandate, însă pot fi băute cu paiul.
3. Contraindicată timp de 10 zile este și aplicarea de obturații, deoarece în acest interval de timp nu se poate obţine o adeziune bună la nivelul smalțului.
Contraindicații în albirea dinților
Albirea dinților nu poate fi aplicată în următoarele situații:
– Pacienților alergici la peroxidul de hidrogen,
– Pacienților care au o formă gravă de fluoroză dentară,
– Celor care prezintă colorații date de tetraciclina,
– Celor cu inflamații gingivale,
– Femeilor însărcinate,
– Mamelor care alăptează,
– Copiilor mai mici de 15 ani.
Cât durează efectul de albire al dinților?
Durata efectului de albire depinde în mare măsură de igiena pacientului, de consumul de alimente și băuturi colorate, precum și de vizitele la medicul stomatolog pentru igienizare profesională.
Cu o igienă bucală impecabilă, efectul dinților albi poate dura chiar și 2 ani, după care pacientul poate beneficia de un nou tratament prin albire profesională.
IMPORTANT!
Rezultatele depind de structura smalțului și de culoarea inițială a dinților. Cu cât dinţii sunt mai galbeni, cu atât efectul de albire este mai spectaculos. Persoanele cu o dantură albă, dar exigente și dornice de mai mult, trebuie să ştie că albirea profesională a dinților le poate oferi îmbunătățirea culorii cu maximum două nuanțe.
Dacă se respectă indicațiile și regulile menționate, rezultatele nu vor întârzia să apară, iar dinţii vor arăta mai albi ca niciodată și zâmbetul mult visat vă va însoți cât de curând! Dacă vreți să aflați și mai multe despre albirea dinților, igienizarea dentară sau îngrijirea adecvată a danturii, nu ezitați să ne contactați!
Vă dorim zâmbete frumoase și sănătoase!