Ce este un aparat dentar?

Ortodontia pe intelesul tuturor.
Tipuri de aparate dentare destinate adultilor.

Ortodonţia este specializarea medicinei dentare care corecteaza anomaliilor dentomaxilare, precum îndreptarea poziției dinților, reglarea ocluziei (mușcăturii) și a rapoartelor dintre cele două maxilare.
Aparatele dentare sunt mijloacele prin care se realizează acest lucru. Aparatele dentare sunt de mai multe tipuri: fixe sau mobile, vizibile sau invizibile. Menirea unui aparat dentar este realinierea dinţilor, reantrenarea muşchilor şi influenţarea creşterii maxilarelor. Aparatele dentare funcţionează prin exercitarea unei mici presiuni asupra dinţilor şi maxilarelor. În funcţie de severitatea problemei, medicul ortodont vă recomandă tipul de aparat dentar corespunzător.

ORTODONTIE PRET
Aparat ortodontic FIX METALIC / arcada 2500 – 3000 lei
Aparat ortodontic FIX METALIC AUTOLIGATURAT / arcada 3000 lei
Aparat ortodontic FIX CERAMIC / arcada 3500 lei
Aparat ortodontic FIX CERAMIC SAFIR /arcada 4000 lei
Consultatie de specialitate ortodontie 100 lei
Vezi lista completa de pret

Tipuri de anomali corectate prin intermediul aparatului dentar :

  • Supraocluzie verticală (overbite) – când dinţii frontali superiori ies cu mult în faţa celor inferiori;
  • Ocluzia inversă (underbite) – aspectul de buldog, când dinţii frontali inferiori sunt ieşiţi mult în faţă sau cei superiori sunt retraşi mult în spate;
  • Ocluzie încrucişată – când dinţii superiori nu se potrivesc în faţă peste cei inferiori, la o muşcătură normală
  • Ocluzie deschisă – formarea unui spaţiu între suprafeţele ocluzale ale dinţilor frontali şi/sau laterali, atunci când muşcaţi pe dinţii posteriori;
  • Malocluzie pe linia mediană – când centrul dinţilor frontali superiori nu se aliniază cu centrul dinţilor frontali inferiori;
  • Dinţi distanţiali – spaţii interdentare sau „breşe edentate”, rezultat al lipsei dinţilor sau al dinţilor care nu umplu toată arcada;
  • Înghesuire dentară – când există prea mulţi dinţi pentru a avea loc pe arcada dentară;

Pe lângă aspectul inestetic, dinţii strâmbi sunt mai greu de îngrijit, functia masticatorie este deteriorata, pierderea acestora poate surveni mai devreme datorita carierii şi parodontopatiei. O aliniere neconforma a dintilor obligă muşchii masticatori la un efort suplimentar. Acesta pot duce la dureri de cap, disfuncţia articulației temporo-mandibulare şi dureri la nivelul gâtului, umărului şi spatelui.
Avantajele tratamentului cu un aparat dentar includ o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut şi o durabilitate mai mare a dinţilor.

Aparatul dentar se adreseaza doar copiilor?

Datorită tehnicilor moderne apărute, dinții pot fi îndreptați la orice vârstă. De altfel există aparate dentare invizibile care pot fi purtate și de persoane care nu își doresc să se vadă acest lucru.
Pe lângă aspectul fizionomic pe care îl conferă tratamentele ortodontice (uneori schimbările de fizionomie sunt drastic îmbunătățite), ele conferă și o stare de sănătate a aparatului masticator.
Durata de purtare a unui aparat dentar variază foarte mult, în funcție de complexitatea problemelor, de colaborarea pacientului etc. În general se situează între 6 și 24 luni.

Aparatele dentare fixe:

Aparatele dentare fixe sunt cele mai populare tipuri de aparate, fiind folosite pentru a corecta dintii prost aliniati, muscatura si o serie intreaga de probleme ortodontice.
Un aparat dentar fix tipic consta din bracket-uri mici si un arc metalic, care se ancoreaza pe dinti. De asemenea, pot fi utilizate module elastice mici pentru asigurarea mentinerii arcului in pozitie.

Tipuri de aparate dentare fixe:

  • Aparatele dentare metalice:

Sunt potrivite pentru cei care nu sunt alergici la metale. Sunt apreciate pentru robustetea lor si sunt mai ieftine decat alte aparate dentare fixe. Un alt avantaj al acestora este faptul ca pot trata cea mai mare parte a problemelor ortodontice, iar durata tratamentului este intre 6 luni si 2 ani, in functie de complexitatea corectiei care trebuie facuta.

  • Aparatele dentare ceramice:

Sunt preferate in tot mai mare masura, intrucat sunt mai putin vizibile decat aparatele dentare metalice. Acestea devin o optiune pentru persoanele care acorda imaginii o importanta sporita, iar unele persoane considera ca sunt mult mai confortabile decat cele metalice. Dezavantajele acestui tip de aparat dentar sunt: pretul mai ridicat, fragilitatea crescuta, ceea ce nu le recomanda pentru tratamentul tuturor tipurilor de probleme ortodontice, sunt destul de rezistente la pete, dar nu si la cele de cafea, Coca-Cola, curry, fumat etc.

  • Aparatele dentare fixe Safir:

Sunt foarte transparente, puternice si rezistente la cele mai multe pete, cu exceptia celor cauzate de cafea, Coca-Cola, curry, fumat, etc. Nu sunt la fel de vizibile precum celelalte tipuri de aparate dentare fixe, mai ales daca aveti dintii albi, dar au ca dezavantaj principal pretul destul de ridicat. In plus, la fel ca si in cazul aparatelor ceramice, bracket-urile sunt mai mari comparartiv cu cele metalice.