DESPRE APARATE DENTARE: MITURI ȘI ADEVĂRURI PE CARE TREBUIE SĂ LE ȘTII
Ți-ai dorit întotdeauna un zâmbet frumos și sănătos, dar ideea de a purta un aparat dentar te-a descurajat? Tehnologia a avansat suficient de mult încât tu să poți purta un aparat dentar fără disconfort și fără să te simți rușinat în contextele sociale în care trebuie să zâmbești sau să vorbești. Un aparat dentar este soluția ideală atunci când dorești să corectezi unele anomalii de aliniere sau de mușcătură, mai ales pentru că efectele sale sunt permanente! Aparatul dentar îți va aduce, pe lângă o dantura perfect aliniată, gingii mai bine vascularizate, o mușcătură sănătoasă și un aspect facial armonios. Hai să vedem astăzi câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre aparate dentare în general (și să dărâmăm câteva mituri) în același timp!
Mituri, adevăruri și răspunsuri
De-a lungul timpului, au apărut o serie de mituri și informații eronate cu privire la aparatul dentar. Specialiștii noștri sunt însă aici pentru a face lumină asupra unor aspecte care țin de tratamentele ortodontice, răspunzând în același timp întrebărilor și îngrijorărilor exprimate de pacienți.
1. Aparatul dentar se pune doar pe dinții permanenți și trebuie să aștept să schimb toți dinții
Aceasta este una dintre cele mai frecvente probleme legate de aparate dentare și este ridicată de părinți atunci când micuții lor par a avea probleme ortodontice.
Răspuns: FALS
Un aparat dentar poate fi purtat și în perioada dinților de lapte. Cu cât tratamentul este mai precoce, cu atât este mai bine, pentru că astfel se poate încuraja și creșterea oaselor maxilare.
– În perioada de creștere, uneori micuțul moștenește de la unul din părinți dinți mari, iar de la celălalt, osatură mica, gracilă. În acest caz, un aparat dentar aplicat corect în perioada dentiției mixte va acționa atât asupra dinților cât și a oaselor maxilare.
– În consecință, micuțul tău se va dezvolta armonios, iar dinții permanenți se vor alinia de la sine sau vor erupe pe poziții corecte, tratamentul fiind astfel mai ușor.
– Uneori doar aceste aparate, numite funcționale, îi pot scăpa pe copii de extracții ale unor dinți sănătoși atunci când ajung la vârsta adultă).
2. După îndepărtarea aparatului, dinții se vor strâmba la loc
Aceasta este o problemă care are la bază un sâmbure de adevăr: dinții au memoria locului în care au erupt și este probabil să prezinte tendința de a se întoarce în locul lor inițial. Dar…
Răspuns: NU ESTE CHIAR AȘA!
După îndepărtarea aparatului dentar, medicul tău ortodont îți poate recomanda purtarea pe timp de noapte a unei gutiere din plastic transparent care îți va menține dinții în poziția lor actuală. Este posibil, dacă ai dinți foarte năzdrăvani, să fie nevoie ca medicul să atașeze o sârmuliță extrem de subțire pe spatele dinților pentru a-i menține în poziția obținută. Cu toate acestea, poate dura ani de zile până când s-ar observa o ușoară deviație de la poziția obținută post-tratament ortodontic cu aparat dentar.
3. Aparatul dentar schimbă fizionomia feței și mă va face să arăt ca rățușca cea urâtă
Poveștile despre adolescenți care poartă aparate dentare și devin din această cauză ținta preferată a glumelor răutăcioase sunt de domeniul trecutului, la fel ca și sistemele ortodontice de generație veche. Tehnologia stomatologică din zilele noastre este atât de evoluată, că ai putea purta chiar și un aparat dentar invizibil.
Răspuns: DIN CONTRĂ!
În zilele noastre, aparatul dentar nu mai reprezintă o problemă estetică pentru nimeni. Din contră, este destul de la modă, mai ales pentru că poți să îți alegi elastice în culorile preferate, sau chiar să le combini.
În plus, există aparate dentare cu brackeți ceramici sau de safir în locul celor metalici, care trec neobservați pe dinți. Cum ziceam, există nenumărate tipuri de aparate dentare, adaptabile nevoilor tale stomatologice și estetice. Și dacă tot am menționat și că poți purta un aparat dentar invizibil, atunci trebuie să știi că acesta se aplică pe partea internă a dinților (spre limbă/cerul gurii), astfel că numai tu vei ști că îl porți.
4. Aparatul dentar nu dă rezultate la adulți
Acesta este un mit care merită dărâmat.
Răspuns: FALS
Poți purta aparat dentar la orice vârstă și te poți aștepta la rezultate excelente. Singura diferență dintre copii și adulți este că la aceștia din urmă, tratamentul durează mai mult pentru că oasele lor nu mai sunt la fel de elastice (cu alte cuvinte, forțele care se pot aplica pe dinți fără a provoca disconfort sunt mai mici).
ÎNTREBĂRI FRECVENTE DESPRE APARATE DENTARE
Pentru că înțelegem că există o oarecare reticență legată de purtarea unui aparat dentar, vom răspunde și la câteva întrebări frecvente puse de pacienții noștri.
1. Îmi pun aparat dentar. Cât trebuie purtat?
Pentru că înțelegem că există o oarecare reticență legată de purtarea unui aparat dentar, vom răspunde și la câteva întrebări frecvente puse de pacienții noștri.
2. Câte tipuri de aparate dentare există?
Pe scurt, există două tipuri de aparate dentare principale: fixe și mobile. În cadrul acestor categorii, vei găsi aparate dentare vizibile sau invizibile.
– Cele mai cunoscute aparate dentare fixe vizibile sunt: aparatele dentare metalice, cele ceramice, sau cele de safir. Tot în această categorie intră și aparatul dentar autoligaturant (metalic sau estetic);
– Cele mai cunoscute aparate dentare fixe invizibile sunt: aparatul lingual și Invisalign (personalizat pentru fiecare pacient în parte).
– Aparatele dentare mobile sunt în general recomandate copiilor cu vârste mici.
3. Aparat dentar ceramic vs. safir – care este cel mai bun?
Aparatele dentare fixe nu se diferențiază numai prin tipul materialului din care sunt confecționate, ci mai ales prin tipul de prindere existent, fiecare exercitând un anumit nivel de presiune.
– Aparatele dentare de safir sunt mai puțin vizibile decât cele ceramice și mai rezistente la schimbările de culoare cauzate de mâncarea pe care o consumăm.
Cu toate acestea, medicul stomatolog îți va recomanda cel mai bun aparat dentar pentru tine în funcție de presiunea de care ai nevoie pentru o aliniere corectă a dinților. Chiar dacă cel de safir este mai discret decât cel ceramic, este posibil să ai nevoie de acesta din urmă. Important este să lași orice prejudecată la ușa cabinetului!
4. Ce trebuie să știu despre rutină și igienă orală atunci când port aparat dentar?
Igiena orală este foarte importantă și va trebui să nu ignori recomandările medicului tău curant. Te sfătuim să pui în geantă sau în rucsac, alături de telefon și gadget-urile tale preferate, și o periuță de dinți alături de un tub de pastă! Sunt foarte utile periuțele interdentare și ar fi bine să te împrietenești cu ele!
– Igienizarea profesională este obligatorie o dată la 3 luni, pentru că altfel poți risca să te trezești cu carii sau gingivite la finalul tratamentului ortodontic;
– Aparatele funcționale trebuie spălate cu peria de unghii și cu apă și săpun de 2-3 ori/zi;
– Aparatele fixe se vor igieniza cu periuța de dinți obișnuită și cu pastă de dinți. Vă poate ajuta de asemenea dușul bucal. Nu se recomandă, însă, ața interdentară ca adjuvant al periuței, dar periuțele interdentare unitufă sunt foarte utile.
Este important, de asemenea, să reții că dacă alegi aparate funcționale, acestea trebuie activate în fiecare zi sau săptămânal (așa cum îți va recomanda medicul ortodont).
5. Cum va afecta aparatul dentar obiceiurile mele alimentare?
Atât copiii cât și adulții care poartă aparate dentare pot mânca orice, dar cu foarte mare grijă. Desigur, mâncărurile mai lichide, mai moi și ușor de mestecat vor face parte integrantă din rutina ta zilnică, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la unele dintre alimentele tale preferate.
– Mușcatul nu este recomandat, pentru că riști desprinderea brackeților, așa că dacă ți-e poftă să ronțăi mere sau morcovi de exemplu, taie în felii astfel de fructe sau legume.
6. La ce disconfort trebuie să mă aștept înainte și după montarea aparatului dentar?
Disconfortul resimțit în timpul tratamentului ortodontic este minim, și de cele mai multe ori îl vei simți doar în ziua activării aparatului, lucru care se întâmplă în fiecare lună.
– Dacă senzația de disconfort e persistentă, un antiinflamator/analgezic (nurofen, ketonal) ajută mult și vei uita că ai aparat.
– Vei întâmpina, probabil, mici dificultăți la vorbire, în special dacă alegi aparatul ortodontic lipit pe spatele dinților (Invisalign), dar doar în primele zile.
– Este posibil să te rănească sârma (arcul ortodontic care imprimă dinților mișcarea ortodontică); vei putea rezolva această problemă cu ajutorul cerii ortodontice pe care o vei primi de la medicul specialist.
7. Ce fac dacă mi se desprinde un bracket?
Dacă se desprinde un bracket (steluța de pe dinte), va trebui să te programezi cât mai repede la medicul ortodont pentru a fi relipit. Cu cât întârzii mai mult, cu atât acel dinte va rămâne mai mult „în concediu” și nu își va face treaba.
8. Ce altceva mai trebuie să știu despre tratamentul ortodontic?
Așa cum ziceam, procedura de montare a unui aparat dentar se derulează fără probleme și cu un disconfort minim. Cu toate acestea, pot apărea câteva probleme – care vor fi ușor soluționate de către medicul specialist.
– ând aveți dinții înghesuiți e posibil ca ortodontul să vă sugereze stripping interdentar, ceea ce înseamnă de fapt îngustarea dinților în lățime, manoperă ce se realizează lent, cu fluorizare ulterioară, aşa încât dinţii nu se cariază și nu pățesc nimic.
– E necesară uneori șlefuirea selectivă a dinților dacă aveţi numeroase obturații/lucrări pentru a putea normaliza și echilibra ocluzia/ mușcătura.
– Dacă aveţi molari de minte erupți sau incluși în os, cel mai probabil vi se va recomanda extracția prealabilă a acestora pentru că ei reprezintă un factor de recidivă pentru tratamentele ortodontice (e posibil să vă strâmbe dinţii din nou);
În cele mai multe cazuri, tratamentul de montare de aparate dentare este o muncă de echipă – vor colabora mai mulţi specialiști pentru sănătatea dinților dumneavoastră:
– Stomatologul generalist sigilează dinţii, tratează cariile, înlocuiește lucrările care au carii, infecții sau care traumatizează gingia (dar nu cu lucrări definitive, pentru că se vor modifica spațiile dintre dinți și lucrările vor fi zgâriate pentru a se putea lipi de ele brackeții);
– Chirurgul extrage molarii de minte, descoperă chirurgical dinţii incluși pentru a putea fi aduși ulterior pe arcadă, rezecă frenuri inserate pe creastă care împiedică mișcarea ortodontică a dinților;
– Parodontologul va rezolva problemele gingivale: prezența tartrului sau a inflamațiilor, pierderi osoase înaintea sau după tratamentul ortodontic, în funcţie de necesități;
– Endodontul va retrata dinţii cu infecții;
– Ortodontul ia amprente înaintea realizării tratamentului ortodontic, iar la final solicită un dosar ortodontic care presupune fotografii și radiografii din diverse incidente și conduce tratamentul ortodontic.
Uneori, este posibil să fie necesară prezența mini-implanturilor ortodontice pentru a îndrepta sau deplasa un dinte. Eventualele implanturi vor fi inserate la finalul tratamentului ortodontic în spațiile amenajate corect în tratamentul ortodontic pentru a realiza o mușcătura corespunzătoare.
Concluzie
Deşi pare complicat, te vei obişnui foarte repede cu aparatul dentar și vei zâmbi încrezător datorită lui! Dacă ai nevoie și de alte informații cu privire la aparate dentare, tipurile lor, soluții ortodontice la probleme specifice sau răspunsuri la alte întrebări, nu ezita să ne contactezi!