Desigur ați auzit despre Caria de biberon, dar nu știu câți sunteți familiarizați cu informații despre ea; De ce apare?! Cum se tratează?! Ce complicații poate da și dacă afectează sau nu dentiția permanentă?! Specialiștii în Stomatologie pediatrică de la Atelierul de Zâmbete Colordent vă ajută să răspundeți la toate aceste întrebări.
Caria de biberon reprezintă un proces distructiv cronic al smalțului și al dentinei, cu evoluție rapidă a bacteriilor către camera pulpară în lipsa tratamentului.
Apare cel mai adesea în zona frontală superioară, pe incisivi, respectiv canini și, chiar dacă nu vă va plăcea ce vă vom spune, se datorează mai ales unor obiceiuri alimentare greșite. Facem referire aici la hrănirea bebelușilor cu lapte, ceai îndulcit, sau chiar lapte matern înainte de somn și apoi nespălarea dinților. Ea poate apărea de asemeni în cazul îmbibării suzetei în miere sau alte produse îndulcite.
Să nu înțelegeți că am fi împotriva alăptării! Alimentația la san, are efectele ei benefice atât de bine-cunoscute doar că problemele apar după erupția primilor dinți și când obiceiul de a hrăni copilul pe timpul nopții vine odată cu scopul de a-l calma, de a-l liniști. Din păcate nu toți părinții conștientizează importanța igienei dentare din chiar acest moment, neglijând uneori periajul, seara înainte de culcare (de cele mai multe ori copiii adorm la sân sau cu biberonul în gură). Vizita la medicul dentist pedodont trebuie să înceapă după cateva luni de la eruptia dinților și nu după apariția primelor probleme. Deci vă așteptăm în vizită la noi!
Cum determinĂm dacĂ existĂ deja carii de biberon?
Inițial apar sub forma unor pete albe crețoase sau maronii fără formarea unei cavități în prima faza. Este faza esențială întrucat putem încerca metode de remineralizare prin aplicarea de soluții cu fluor pe suprafețele afectate. Această metodă de profilaxie se impune a fi realizată de către medicul dentist, întrucat manipularea greșită a fluorului poate fi dăunătoare dacă se ingeră în cantități mari.
Unde apare Și cum o recunoaȘtem?!
Cel mai frecvent este localizata la colet(jonctiunea dinte-gingie) sau pe fata vestibulara a dintelui, dar si in functie de pozitia capului in timpul suptului, astfel poate fi localizata si pe fetele orale sau ocluzale.
Evolutia este foarte rapida, in cateva luni putandu-se ajunge la o cavitate mare, profunda, cu dentina moale, maronie sau nu, culoarea nefiind intotdeauna relevanta ,de aceea medicul dentist trebuie sa foloseasca sonda de consultatie pentru determinarea adancimii si consistentei cariei.
Ce trebuie sa stiti este ca, caria de biberon este agresiva, cu evolutie fulminanta si nu trebuie trecuta cu vederea pentru ca in stadiul incipient poate fi tratata cu usurinta de medicul dentist, deoarece inca nu au aparut durerile, copilul putand accepta mai usor tratamentul, mai ales daca merge la un medic specializat in tratamentul copiilor. iar specialistii nostri sunt artisti in tratarea copiilorJ). Dupa curatarea cariei se folosesc materiale compozite, estetice, care refac integral substanta dentara distrusa de caria de biberon.
Care sunt recomandĂrile pedodonȚilor noȘtri Și ce trebuie sĂ Știm despre caria de biberon?
- Ar fi recomandat sa renuntam la biberon/san pe timpul noptii pentru ca se formeaza acizi care distrug un smalt imatur si infectia carioasa ajunge rapid la nerv provocand complicatii atat pe dintii de lapte, cat si pe dintii permanenti in lipsa tratamentului .
- Copilul trebuie familiarizat cu metodele de igiena orala inca de la eruptia primului dinte. Incercati stergerea suprafetelor dentare cu o compresa sau cu servetele umede speciale pentru igienizarea dintilor la bebelusi.
- Incercati sa va jucati cu periuta de dinti chiar si fara pasta la inceput, important este sa deprinda obiceiul de a deschide gurita si de a face un reflex normal de a spala dintisorii.
- Nu ezita sa consulti un specialist pedodont chiar daca nu au erupt toti dintisorii, colaborarea cu medicul dentist se face treptat, nu te astepta sa colaboreze de la prima vizita, dar familiarizarea cu cabinetul este esentiala pentru inceperea tratamentului cu sau fara inhalosedare.
- Infectiile repetate pot crea probleme dintilor permanenti, pierderea timpurie a dintilor de lapte cauzeaza lipsa de spatiu sau aranjarea gresita a dintilor , iar bacteriile din cavitatea bucala rezultate in urma unei proaste deprinderi de efectuare a igienei dentare cauzeaza carii pe dintii permanenti, dupa 6 ani. Desi nu este o boala contagioasa caria dentara se propaga uneori de la un dinte la dintele vecin, deci atentie mare la tratarea dintilor de lapte daca vrem ca cei permanenti sa nu se imbolnaveasca si ei!
- OMS ( Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda vizita la medicul dentist la 6 luni pentru a preveni aparitia cariilor, a gingivitei si a altor probleme de sanatate dentara. Evitarea mersului la dentist nu face decat sa inrautateasca situatia, cariile fiind un proces infectios ireversibil, ea nu se trateaza acasa, ci doar se agraveaza si tratamentele devin mai complicate si mai costisitoare.
Tocmai de aceea deviza noastra este „Mai bine previi in loc sa tratezi!”