Terapia cariilor dentare la copii

Problemele cu care se confrunta frecvent copii se refera la cariologia dintilor temporari. Desi prezenti in cavitatea orala o perioada scurta, dintii temporari sunt extrem de  importanti, acestia influentand pe termen lung sanatatea generala si cea a dintilor permanenti.

Ingrijorator este faptul ca la varsta de 2 ani 20% dintre copii se prezinta la cabinet cu cel putin o carie, iar procentul creste cu varsta astfel ca la 6-7 ani procentul ajunge la 90-95%. Tocmai de aceea specialistii nostri va recomanda ca prima intalnire cu medicul stomatolog specialist in pediatrie sa aiba loc cat mai curand dupa aparitia dintilor. Veti primi astfel informatii valoroase despre cum trebuie periati dintii copiilor si ce dieta este cario-preventiva, ce puteti face pentru ca micutul dv sa aiba dinti frumosi si sanatosi.

 

Cariile dintilor temporari, (de lapte, cum mai sunt numiti), sunt unele dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite la copii, iar prevalenta acestora este strans legata de modificarea obiceiurilor alimentare, de predispozitia acestora pentru dulciuri si alimente nesanatoase.

Terapia cariilor la copii trebuie sa tina cont de particularitatile psihologice ale acestora: astfel este binecunoscuta lipsa gandirii logice la categoria de varsta 2-4 ani, faptul ca micutii se sperie usor si obosesc destul de repede, iar cat priveste posibilitatea lor de a se concentra, nu reusesc prea bine nici la acest aspect. Daca am crede ca la 4-5 ani deja inteleg, sunt mai mari iar terapia cariilor ar putea fi mai usoara , colaborarea cu acestia mai facila, e bine de stiut ca apare perioada lui „nu vreau”, copii sunt nerabdatori si agitati, iar toleranta la frustrare este scazuta.

Abia la 6-9 ani apare analiza logica si copilul intelege necesitatea terapiei cariilor, copilul are mandrie si curaj si este mult mai usor de efectuat un tratament stomatologic complex.

Recomandarea colegilor nostri specializati in pediatrie este ca prima vizita la dentist sa fie facuta inaintea aparitiei durerii, astfel copilul nu va asocia dentistul si cabinetul stomatologic cu ceva dureros si nu tocmai agreabil.

Dintii de lapte sunt diferiti de cei permanenti?!

Desi au aceleasi structuri: smalt, dentina si pulpa dentara, proportia acestora este diferita. Astfel smaltul este mult mai subtire, dentina mai permeabila iar nervii desi la fel de bine reprezentati sunt mai putin sensibili. Aceste particularitati, precum si caracteristicile varstei la care apare, fac ca terapia cacu riilor pe dintii de lapte sa nu aiba un prognostic extrem de bun.

Daca se adauga si o igiena precara evolutia cariilor este foarte rapida si pana sa fie diagnosticata caria si instituita terapia cariilor , dintele are deja probleme ce implica o afectare pulpara.

Cum diagnosticam cariile pe dintii de lapte?

Petele maronii sau petele mici negre dintre dinti, uneori abia vizibile(semnul unor carii incipiente pe dintii de lapte )nu sunt diagnosticate la timp si de cele mai multe ori micutii ajung la cabinet pentru terapia cariilor in stadii tardive, cand deja nervul a fost afectat si trebuie extirpat. Terapia cariilor complicate pe dintii temporari desi o manopera relativ simpla , devine un tratament complex date fiind complicatiile datorate varstei mici si particularitatilor psihologice ale copiilor.

Cu cat prezentarea micutilor la cabinetul de stomatologie pediatrica este mai timpurie, cu atat terapia cariilor este mai simpla, complicatiile ulterioare sunt evitate, este prevenita extinderea cariei la alti dinti ,iar copilul, mai putin traumatizat de interventia in sine.

De cele mai multe ori copii se prezinta la tratament cu dureri(semn ca nervul este afectat) si cu dintele fracturat(caria a subminat smaltul si-l fractureaza) , iar evolutia in dentina este foarte rapida.

Ce presupune terapia cariilor dintilor de lapte?

Terapia cariilor la dintii de lapte presupune indepartarea tesuturilor alterate si obturarea dintelui afectat cu materiale specifice dentitiei temporare(cimenturi ionomere de sticla, care elibereaza flor sau cu rasini colorate, atractive pentru cei mici). Particularitatile morfo-structurale ale dintilor de lapte fac ca terapia dintilor de lapte sa fie diferita de cea a dintilor permanenti, iar varsta copilului si mai ales varsta dentara , localizarea cariei pe dintii frontali sau pe cei laterali impun tratamente diferentiate. Tocmai de aceea specialistii nostri in stomatologie pediatrica abordeaza diferentiat terapia cariei dintilor de lapte.

Pentru dintii frontali este importanta estetica iar in acest caz specialistii nostri folosesc rasini compozite de culoarea dintelui sau coroane din zirconiu/ceramica cimentate pe dintii care au fracturi/distructii masive.

In cazul dintilor laterali se recomanda materiale rezistente: rasini compozite, cimenturi ionomere sau coroane, functie de distructia dintelui. Extrem de importanta este pastrarea integritatii coroanei dintelui temporar, ceea ce garanteaza un spatiu corect, necesar dintelui permanent pentru o aliniere armonioasa. In cazul in care nervul este afectat se impune tratament de canal, cu obturarea radacinii dintelui neaparat cu materiale specifice dintilor de lapte. Terapia cariilor complicate ce presupune tratamentul endodontic al dintilor de lapte, se face cu anestezie locala, cel mai adesea(ajutata sau nu de gazul ilariant-FUNNY GAS). Uneori la copii necooperanti sau cu nevoi speciale apelam la ajutorul anesteziei generale. Intotdeauna se obtureaza canalele radiculare cu materiale care sa permita rizaliza (resorbtia) radacinii dintelui in ritmul eruptiei firesti. NU SE SCOATE DINTELE CI SE TRATEAZA! Sunt cateva exceptii de la aceasta regula dar doar daca dintele afectat produce infectii repetate (abcese) care nu pot fi tinute sub control si care influenteaza starea generala a copilului.

Daca terapia cariilor dintilor de lapte implica extractia acestora este obligatoriu urmata de aplicarea unui mentinator de spatiu, de catre specialistul ortodont(care va pastra spatiul necesar dintilor permanenti care altfel se vor inghesui).

Terapia cariilor la copii

Complicatiile netratarii dintilor de lapte,

De ce sa tratez dintii de lapte care oricum cad?!ne intreaba multi parinti in speranta ca lucrurile s-ar putea rezolva si asa…

Recomandarea noastra este sa nu riscati pentru ca netratarea la timp a cariilor dintilor de lapte poate avea consecinte grave pe viitor atat asupra formarii, dezvoltarii si eruptiei dintilor permanenti cat si asupra intregului organism. Iar infectiile netratate difuzeaza in sange provocand infectii digestive, respiratorii, renale , cardiovasculare….fenomene de malnutritie cu implicatii in cresterea si dezvoltarea generala a copilului.

Cum prevenim aparitia cariilor dentare la copii?!

Stim cu totii ca preventia nu doare si costa foarte putin. Este si foarte simplu:implica o igiena orala corecta(periaj dentar de 2ori/zi, dental-floss, apa de gura), o igiena alimentara corespunzatoare:consum de fructe si legume proaspete, oua, lapte, peste si evitarea dulciurilor intre mese si a sucurilor carbogazoase. Profilaxia cariilor dintilor de lapte presupune si metode specifice cabinetului stomatologic:sigilarea santurilor si a fosetelor, fluorizari periodice, detartraje si periaje profesionale, controale periodice pentru depistarea problemelor incipiente, aparate ortodontice care corecteaza pozitii incorecte ale dintilor. Nimic prea complicat daca vreti sa-i daruiti copilului dv un zambet frumos si sanatos!

Specialistii nostri va stau la dispozitie cu tot ce aveti nevoie!

Va asteptam in vizita cu micutul dumneavoastra!