Cât rezistă un implant dentar? PROBLEME, RISCURI ȘI RECOMANDĂRI
Rezistența unui implant dentar
Dacă medicul tău stomatolog te-a anunțat că ai nevoie de un implant, probabil prima întrebare care ți-a trecut prin cap a fost „cât rezistă un implant dentar”? Este posibil ca acesta să fie respins de organism? Este posibil să cadă după un timp? Ce alte lucruri ar mai trebui să știu despre implantul dentar înainte de a hotărî în favoarea intervenției? Astăzi, specialiștii noștri îți vor explica unele lucruri despre implanturi dentare pentru ca tu să iei o decizie informată!
Periimplantita: cea mai frecventă cauză a pierderii implantului dentar
Periimplantita este o infecție care apare în jurul implantului. Trebuie să înțelegi că implantul dentar, spre deosebire de dintele natural, nu se poate caria, dar este respins de organism din cauza infecției care se produce în jurul acestuia, infecție ce cuprinde atât gingia cât şi osul.
Bazele periimplantitei
Această formă de boală parodontală își găsește cauzele și originea în bacteriile care colonizează implantul după intervenţia chirurgicală sau în cazul unei igiene deficitare în jurul implantului.
Deşi periimplantita apare cel mai frecvent la scurt timp după inserarea implantului dentar, ea poate apărea și după câţiva ani.
Acest lucru este posibil din cauza calității slabe a osului, a unui sistem imunitar precar, a unor boli generale cum ar fi diabetul zaharat, dar și din cauza contaminării implantului in momentul inserării in os. Pentru a evita o posibilă situație care să favorizeze periimplantita, medicul tău îţi va prescrie un antibiotic care să împiedice apariția unei infecții în zona unde a fost inserat implantul și care să ajute la osteointegrarea implantului, adică la formarea de os nou în jurul acestuia. În plus, medicul te va îndruma în alegerea unui implant cu cea mai bună performanţă în ceea ce privește osteointegrarea şi astfel şansele de reușită vor creşte remarcabil.
Unele dintre primele semne că pacientul se confruntă cu un caz de periimplantită sunt inflamarea țesuturilor din jurul implantului și apariţia durerilor la presiune și a sângerării.
Reacția sistemului imunitar la această problemă este atacarea celulelor infectate de la nivelul osului și gingiilor. De aceea, periimplantita este asociată cu pierderi osoase în zona implantului și chiar la pierderea implantului dacă infecția nu este tratată la timp.
Simptome respingere implant dentar asociate cu periimplantita
Odată cu pierderea osului din jurul implantului, pot apărea următoarele semne și simptome respingere implant dentar:
– durere în zona respectivă sau pe hemiarcadă, iradiată pe jumătate de cap;
– inflamația gingiei și sângerarea acesteia;
– miros neplăcut și secreție sero-sangvinolentă sau purulentă.
Dacă observi oricare dintre aceste simptome respingere implant dentar, mergi imediat la medicul tău stomatolog.
Factorii de risc ai periimplantitei
Dincolo de activitatea bacteriană despre care am discutat, răspunsul la întrebarea cât rezistă un implant dentar are nevoie de o analiză mai atentă nu numai a cauzelor, dar și a factorilor de risc care pot duce la simptome de respingere implant dentar. Hai să le discutăm împreună!
1. Integrarea fibroasă a implantului dentar
Implantul poate să nu se vindece corect, nu se osteointegrează ci se integrează fibros atunci când oferta de os în care este inserat implantul nu este optimă, sau aportul de sânge în zona în care a fost inserat implantul este deficitar.
– Tocmai de aceea, îți vom sugera să faci o regenerare osoasă inițial, ca abia apoi specialiștii să poată insera implantul în astfel de situații.
2. Prezența unor boli metabolice preexistente
Dacă suferi de boli metabolice (diabet zaharat, osteoporoză, hepatita C etc.), există riscul unei vindecări defectuoase pentru că ficatul nu funcționează corect și atunci aportul sangvin în zona implantului este deficitar.
– Unele studii (Vikrant Kasat, 2018) arată că pacienții cu diabet se pot bucura de o dantură frumoasă și sănătoasă pe bază de implant dentar dacă valorile glicemiei sunt stabile și dacă urmează cu strictețe tratamentul medicamentos. Mai mult, succesul unui implant dentar la persoanele care suferă de diabet depinde și de calitatea sistemelor avansate de implant care se recomandă în aceste cazuri dar și de urmarea riguroasă a indicațiilor post-operatorii.
– Studii recente (Tomas Siebert, 2015) arată că pacienții cu osteoporoză au șanse bune la implant dentar în anumite condiții de tratament. Uneori, medicul implantolog poate recomanda și o grefă de țesut osos pentru a întări structura maxilarului.
3. Fumatul
Marii fumători sunt și ei problematici în ceea ce privește succesul implantologiei, pentru că nicotina și produșii toxici din țigări întârzie vindecarea.
– Puteți compensa acest factor de risc angajându-vă la o igienă orală riguroasă – aproape severă – dacă vă doriți un implant dentar și nu puteți renunța la această mică “plăcere”.
4. Erori de tehnică
Unele greșeli de tehnică sau de nerespectare a protocolului de inserare a implanturilor (folosirea unor freze tocite, încălzirea osului în momentul frezajului, folosirea altor dispozitive pentru realizarea osteotomiei) ar putea și ele să cauzeze probleme de osteointegrare a implanturilor.
– Înainte de a alege prețul cel mai mic pentru un implant dentar sau cabinetul cel mai apropiat de casă, trebuie să vă faceți temele. Alegeți un cabinet/medic implantolog cu o reputație ireproșabilă și informați-vă înainte în legătură cu tipurile de implanturi oferite, indicațiile și contraindicațiile acestora, etc.
5. Suprasarcina
Suprasarcina sau forțe prea mari aplicate pe implanturi sau lucrări realizate incorect pot compromite implanturile ulterior osteointegrării. Deși sunt rare, fracturile de implant există și sunt întâlnite la persoanele cu bruxism puternic, ocluzie instabilă sau coroane incorect executate sau întreținute.
– Verificați în primul rând calitatea și proveniența sistemelor de implant dentar, împreună cu experiența medicului chirurg care execută intervenția;
– În cazul apariției unor probleme la nivelul coroanelor dentare (decimentare, fracturi etc.), prezentați-vă imediat la cabinetul stomatologic.
6. Respingerea esențială
Este bine să știi că există și o respingere esențială, descrisă în literatura de specialitate, dar este un fenomen extrem de rar.
– Cercetătorii sunt în general de acord că rata de succes a implanturilor dentare este în jur de 85%-95%.
Cât rezistă un implant dentar până la urmă?
În condiții ideale de implantare și îngrijire a implantului, te poți bucura de dinți puternici, sănătoși și strălucitori decenii la rând. Este unanim acceptat printre specialiști faptul că durata medie a unui implant este de 10-12 ani.
– Nu există garanții pe viață ale implanturilor dentare, chiar dacă unii producători promit o longevitate a implanturilor de peste 30 de ani.
Paradoxal sau nu, succesul implantului tău depinde în mare măsură de tine, de capacitatea ta de a înțelege că este necesară o igienă orală riguroasă!
Recomandări după implant dentar
Medicul tău stomatolog îți fa oferi o serie de recomandări după implant dentar care se adresează atât tratamentului post-operator și îngrijirii pe termen lung al danturii tale, dar și stilului tău de viață în general. Hai să discutăm împreună câteva puncte esențiale ale menținerii unui implant dentar în cea mai bună formă!
– Te sfătuim să folosești o apă de gură antibacteriană care să conținăclorhexidină,o substanţă ce ajută la eliminarea florei microbiene din cavitatea orală. O găsești la orice farmacie, cu denumirea de CORSODIL sau ELUDRIL.
– Ar trebui să eviţi fumatul,însă, dacă acest lucru nu este posibil, reducerea numărului de ţigări ajută considerabil.
– Pentru că periimplantita este de cele mai multe ori diagnosticată în stadiul avansat, la fel de importante sunt şi vizitele periodice la medicul tău dentist, o dată la 6 luni pentru igienizări profesionale ce includ detartraj și periaj. Astfel, noi, împreună cu tine, prevenim apariţia infecției sau o diagnosticăm în stadiul incipient, iar tu vei sta liniștit!
Cât rezistă un implant dentar? Depinde mult și de tine! O concluzie preliminară pe care o poți trage în urma acestei discuții este că organismul poate respinge un implant dentar în unele situații. Cu toate acestea, respingerea se manifestă doar în asociere cu alte cauze și factori și deci nu putem vorbi de intoleranță esențială la implant.
Ceea ce este cel mai important este faptul că respingerea implantului poate fi depășită dacă gestionezi corect situația, iar eșecurile se pot transforma în succese întârziate dacă alegi o echipă de profesioniști care să intervină la timp și corect.
Cum să alegi un implant dentar eficient?
Informează-te și alege în cunoștință de cauză. Iată câteva întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a afla cât durează un implant dentar:
– Ce fel de implant vrei?
– Care este medicul chirurg potrivit care să efectueze intervenția?
– Cum este respectată procedura de inserare a implantului?
– Ce poți afla despre gradul de sterilizare din cabinetul potrivit?
– Ce tipuri de implant îți sunt puse la dispoziție în funcție de nevoile tale specifice?
– Ce schimbări ești dispus să faci în rutina ta de igienă orală zilnică și în stilul tău de viață pentru a preveni posibilele eșecuri și probleme ale implantului dentar?
Toate lucrurile trebuie făcute temeinic, cu simț de răspundere și seriozitate.
Sperăm că ți-am răspuns în detaliu la întrebarea cât rezistă un implant dentar și că ai acum destule informații pentru a lua cea mai bună decizie în ceea ce privește sănătatea ta dentară. Dacă ai deja un implant dentar care se mișcă, gingia din jurul lui şi-a modificat culoarea, te confrunți cu sângerări, simţi un gust ciudat în gură sau nu poţi beneficia de igiena orală pe care ţi-o dorești, vino la clinică să te ajutăm!