Detartrajul
Ce înseamnă detartrajul?
Detartrajul este o procedură de igienă orală, realizată în cabinetul stomatologic, ce are ca scop înlăturarea tartrului. Tartrul se formează prin mineralizarea în timp a plăcii bacteriene în contact cu sărurile de calciu prezente în salivă.
Tartrul aderă la suprafețele dinților dar și la alte zone mai dure și anume: plombe, coroane sau punți dentare, proteze, implanturi dentare sau aparate ortodontice. Tartrul este un factor favorizant al apariției bolilor parodontale.
SERVICII
Tehnici de detartraj:
Îndepărtarea
tartrului se realizează prin detartraj, această terapie putându-se realiza:
– cu ultrasunete;
– cu aer comprimat (sonic).
– manual cu instrumentar adecvat;
Detartrajul sub gingival se poate realiza parțial cu ultrasunete. Pentru o
îndepărtare completă sunt necesare și o serie de chiurete de detartraj special.
Cel mai popular detartraj:
Cel mai des întâlnit tip de detartraj este cel cu ultrasunete, care are o acțiune atraumatică asupra dinților și gingiei. Acesta este bine suportat de către pacient și este complet lipsit de durere.
Recomandări:
Detartrajul se recomandă o dată la 6 luni iar pentru pacienții cu lucrări fixe și implanturi dentare, o dată la 4 luni.
Detartrajul trebuie făcut împreună cu un periaj profesional pentru a rămâne o suprafață cât mai netedă care să nu faciliteze depunerea plăcii bacteriene și a tartrului în viitor.
Netezirea suprafeței dinților se poate realiza, pe lângă șlefuirea cu o pastă abrazivă, și prin folosirea unui jet de apă cu bicarbonat de sodiu (prophy-jet) sau a unui jet de aer cu particule pudrate de bicarbonat de sodiu (air-flow).
Nu evitați detartrajul. Acesta este esențial pentru o sănătate orală bună și ca metodă de prevenție a apariției cariilor, bolilor gingivale și a altor complicații stomatologice.