Igiena orala, inlaturarea tartrului – detartraj

Detartrajul este o procedura de igiena orala cu scopul de ilaturarea tartrului realizata in cabinetul stomatologic.
Tartrul se formeaza prim mineralizarea in timp a placii bacteriene in contact cu sarurile de calciu prezente in saliva.
Tartrul adera la suprafetele dintilor dar si la alte zone mai dure si anume: plombe, coroane sau punti dentare, proteze, implanturi dentare sau aparate ortodontice.
Tartrul este un factor favorizant al aparitiei bolilor paradontale.

In functie de localizarea lui, exista doua tipuri de tatru: supra si subgingival.
Ritmul de formare a tartrului poate varia in functie de natura alimentelor, a fluxului de saliva, a prezentei fumatului, etc.
Unele persoane prezinta o predispozitie individuala existand persoane cu rezistenta mai mare sau mai mica la formarea acestuia.

Tehnici de detartraj:

Indepartarea tartrului se realizeaza prin detartraj, acesta terapie putandu-se realiza:

  • manual cu instrumentar adegvat,
  • cu ultrasunete,
  • cu aer comprimat (sonic).

Detartrajul subgingival se poate realiza partial cu ultrasunete. Pentru o indepartare completa sunt necesare si o serie de chiurete de detrataj special.
Cel mai des intalnit este detartrajul cu ultarsunete care are o actiune atraumatica asupra dintilor si gingiei. Acesta este bine suportat de catre pacient si nedureros.

Recomandari:

Se recomanda un detartraj odata la 6 luni iar pentru pacientii cu lucrari fixe si implanturi dentare, odata la 4 luni.
Detartrajul trebuie facut impreuna cu un periaj profesional pentru a ramane o suprafata cat mai neteda care sa nu faciliteze depunerea placii bacteriene si a tartului in viitor.
Netezirea suprafetei dintilor se poate realiza pe langa slefuirea cu o pasta abraziva si prim folosirea unui jet de apa cu bicarbonat de sodiu (prophy-jet) sau a unui jet de aer cu bicarbonat de sodiu (air-flow).
Nu evitati detartrajul, este esential pentru o sanatate orala buna si ca metoda de preventie a aparitiei cariilor, bolilor gingivale si a altor complicatii stomatologice.