Educatie pentru igiena orala

Cum imi invat copilul sa se spele pe dinti?

Copiii învaţa, în prima fază, prin imitaţie. Pornind de la această teorie demonstrată de ceva vreme, ştim că exemplul personal este extrem de important. Ce-ar fi deci dacă am face din obiceiurile de igienă personală momente de joaca între noi şi copii? De exemplu, putem folosi o clepsidră pentru a masura timpul sau o melodie care ne place pentru a creşte distracţia. Dacă abordarea este in joaca, toata lumea va participa cu mai multă poftă si va avea o igiena orala corecta.
Şi, nu, nu sunt necesare decât 21 de zile pentru a obţine un reflex (aşa spun experții în comportamente învătate). Şi vom scapa de prelegeri nesfârșite, ameninţări sau discuţi obositoare despre importanţa spălatului pe dinţi.
Odată ce am deprins obiceiul, haideţi să ne spălăm  şi dimineaţa, şi seara pe dinţi.

Cum aleg periuta de dinti potrivita pentru copilul meu?

Este în responsabilitatea dumneavoastră de părinţi să alegeţi periuţa corectă.
Noi o să vă oferim câteva sugestii (la recomandarea medicilor pediatri), cu precizarea că, la nevoie, suntem aici pentru consultanţă:

 • periuţa trebuie adaptată vârstei micuţului şi să aibă un design atractiv, colorat (poate fi cu personajul lui preferat, să cânte, să vibreze). Ideea este să-l atragă, căci suntem la momentul de joacă, nu-i aşa?
 • periuţa trebuie să aibă perii moi, pentru a nu răni gingiile,
 • capul ei trebuie să fie adaptat vârstei micuţului,
 • să nu uitaţi că trebuie înlocuită după 2-3 luni sau când devine „smotocită”,
 • pasta de dinţi trebuie aleasă de copil, să aibă un gust plăcut, pentru ca „întalnirea” cu dinţişorii să fie una anticipată cu bucurie,
 • este bine ca pasta de dinţi să nu conţină fluor (mai ales în cazul micuţilor care nu ştiu încă să scuipe), iar, pentru cei mari, concentraţia de fluor să fie adaptată vârstei şi cu un efect de igienizare cât mai eficient.

Tehnici de periaj dentar:

Iată ce trebuie să ştiţi:

 • tehnica de periaj la copii trebuie să fie cât mai simplă, pentru ca ei să o poată deprinde uşor,
 • pe periuţă se aplică pastă cât un bob de mazare, nu mai mult. Asta deoarece copiii nu au control asupra ingerării pastei de dinţi,
 • periajul corect se face cu mişcări circulare, dinspre gingie spre dinte (dinspre roşu spre alb) spălând bine bine feţele exterioare ale dinţilor (cele dinspre obraz),
 • pe  spatele dinţilor (spre limba sau cerul gurii), periuţa  se va folosi în  pozitie verticală,  cu mişcări de sus în jos,
 • nu  uităm să spălăm apoi feţele dinţilor pe care ei “mestecă”, cu mișcări din faţă în spate,
 • limba trebuie şi ea periată.

Verificarea igienei orale corecte la copii:

La sfârşitul periajului, părinţii  trebuie să verifice dacă cel mic s-a spălat corect pe dinţi. Recomandăm că, până la vârsta de 7 ani, să fie supravegheat  şi verificat. Numai aşa va păziţi de nesfârşite vizite la dentist pentru diverse reparaţii. Exista aşa numitul paznic al dinţilor curaţi, Plack Agent, o soluţie minune ce colorează zonele ce nu au fost spălate temeinic.
Pare complicat? Veniți în vizită la noi cu micuţul şi vă dăm o mână de ajutor!

Cum aleg pasta de dinti potrivita copilului meu?

Pasta de dinti actioneaza atat prin capacitatea ei mecanica de curatare, cat si prin introducerea in compozitia acesteia a unor compusi cu actiune specifica (fluor, saruri de amoniu, antiseptice, etc). Pasta de dinti trebuie sa fie adaptata varstei copilului. Astfel, copiii cu varsta mai mica de 6 ani trebuie sa utilizeze o pasta de dinti care sa nu depaseasca 45 mg de fluor la 100g de pasta. Dupa 6 ani, copiii pot folosi o pasta cu 100 – 150 mg de fluor la 100 g de pasta. O bob de mazare de pasta pe periuta de dinti ar trebui sa fie suficienta pentru a evita supradozajul de fluor, copilul avand uneori dificultati sa scuipe, acest lucru intamplandu-se mai ales la copiii de 2-3 ani.