Flourizare – Tratamentul cu fluor in combaterea cariilor;

Fluorizarea reprezinta tratamentul stomatologic prin care se suplimenteaza cantitatea de fluor a dintilor, in evitarii cariilor la copii.
Fluorul este o substanta minerala foarte des intalnita in natura, inclusiv in smaltul dintilor. Aceta are rolul de a intari rezistenta dintilor in fata microbacteriilor ce formeaza cariile.  Din acest motiv multi medici si oameni de stiinta considera ca un aport suplimentar de fluor ar putea fi de ajutor in prevenirea cariilor. Exista chiar tari in care a fost introdus un program national de fluorizare – in SUA apa de la robinet contine supliment de fluor.
La fel ca orice actiune care afecteaza intreaga populatie a unei tari, fluorizarea sursei de apa este un subiect de discutii si controverse, parerile impartindu-se intre pro si contra actiunii benefice a acestui program. Insa mai multe organizatii stomatologice din America si Organizatia Mondiala a Sanatatii sustin teoria conform careia suplimentele de fluor sunt eficiente in prevenirea cariilor dentare.

Avantajele tratamentului de fluorizare:

Organismul uman este supus continuu unui process de demineralizare si remineralizare, procese ce au loc in gura. Dupa fiecare masa saliva contine acizi care produc dizolvarea calciului si fosforului de la nivelul dintilor. Intre mese, saliva nu este acida si acesta are rol si de remineralizare. Prezenta fluorului in timpul procesului de remineralizare face ca mineralele depozitate sa fie mai dure, contrabalansand demineralizarea din timpul meselor.

Indicatiile fluorizarii:

Tratamentul de fluorizare este indicat in priumul rand copiilor cu varsta intre 6 si 16 ani, aceasta fiind perioada de formare a dintilor permanenti. Cu toate acestea, si adultii pot beneficia de acest tratament profilactic. Avem nevoie neaparata de fluorizare in cazul:

  • sindrimului gurii uscate;
  • in cazul bolile gingivale;
  • persoanelor cu predispozitie pentru dezvoltarea cariilor;
  • pacienti cu restauratii dentare sau aparate ortodontice.

Riscurile suplimentelor cu fluor

Atunci cand este administrat sub supraveghere de specialitate, fluorul este un supliment sigur pentru organism. Supradoza poate avea insa un efect toxic. Acesta este si motivul pentru care parintii trebuie sa-si supravegheze atent copiii si sa tina departe de ei produsele cu fluor, in special pana la varsta de 3 ani. Copiii pana la aceasta varsta mai degraba ar inghiti pasta de dinti decat sa o scuipe.

Fluorizarea in cabinetul stomatologic:

Tratamentul de fluorizare se poate realiza de 3 – 4 ori pe an.  Procedura este foarte simpla: dupa o igienizare profesionala, medicul aplica pe dinti solutii, geluri sau lacuri speciale, cu un continut ridicat de fluor, pentru un timp de 1 – 2 minute. Dupa tratament pacientul nu trebuie sa clateasca gura sau sa consume alimente si lichide timp de 30 de minute.
Eficienta tratamentului depinde de mentinerea unei igiene dentare stricte. Periajul dintilor de doua ori pe zi, utilizarea atei dentare, a apei de gura, plus vizitele periodice la medicul stomatolog sunt esentiale.