Igiena orală și prevenția – UN OBICEI PENTRU TOATE VÂRSTELE
Cu toţii ştim că e mai bine să previi decât să tratezi, însă nu mulţi ştiu cât este de uşor să faci asta. Când vine vorba despre igienă orală și profilaxie dentară, tratamentul este binevenit la orice vârstă. Măsurile de prevenție ajută atât copiii cât și adulții să își mențină starea de sănătate a dinților, scutindu-vă astfel de dureri, probleme stomatologice și tratamente costisitoare pe care toate lumea își dorește să le evite.
De ce sunt atât de importante igiena orală și prevenția?
Sănătatea dinților se află într-o permanentă legătură cu starea de sănătate generală a unei persoane. De aceea, igiena dentară și profilaxia dentară la copii trebuie să înceapă imediat după erupția primului dințișor. Pe tot parcursul vieții, problemele dentare pot genera probleme de sănătate mai severe dacă nu sunt prevenite sau tratate la timp.
Chiar și afecțiunile dentare minore pot crea probleme de vorbire, pot avea un impact negativ asupra alimentației sau pot scădea stima de sine a unei persoane. Infecțiile gingivale și cariile netratate însă pot corela inclusiv cu afecțiuni cardiace, de aceea prevenția dentară este esențială pentru binele unei persoane, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic.
Igiena orală pe care o aplici este oare suficientă?
Poate că și tu eşti unul dintre cei care gândesc Mă spăl pe dinți de două ori pe zi și mă clătesc cu apă de gură, însă nu scap de carii! De ce nu funcţionează?
Chiar dacă urmezi minimele rutine de profilaxie dentară, trebuie să știi că uneori eforturile tale nu sunt suficiente. Trebuie să ştii că pentru a menţine starea de sănătate a dinților și gingiilor tale, ai nevoie să respecți cele 4 reguli de aur ale prevenției:
– O igienă bucală riguroasă
– O alimentație sănătoasă
– Măsuri profesionale de prevenție și igienizare dentară (precum periajul profesional, detartrajul, AirFlow-ul, fluorizarea, sigilarea)
– Educația pentru autoigienizare
Odată ce vei respecta aceste reguli, te asigurăm că rezultatele nu vor întârzia să apară!
1. Igiena orală riguroasă
În primul rând, este necesar să ai o periuță de dinți potrivită nevoilor tale.
Dacă îți sângerează gingiile, te sfătuim să folosești o periuță de dinți care să nu fie agresivă cu gingiile tale (medium), însă nu cele soft, pentru că sunt ineficiente și nu vor reuşi să înlăture întreaga placă microbiană de pe suprafaţa dinților. Astfel, gingiile tale nu vor mai suferi la fiecare periaj.
Și pasta de dinți trebuie individualizată, căci nu se recomandă acelaşi tip de periuță tuturor. În general, este recomandat să optezi pentru pastele de dinți cu fluor, iar dacă îţi sângerează gingiile, foloseşte una cu bicarbonat de sodiu.
Apoi, nu trebuie să îţi lipsească din rutina zilnică ața dentară. Ea se foloseşte înainte de periaj (niciodată după!) pentru a înlătura resturile alimentare rămase în spațiile interdentare și a permite substanţelor din pastă să curățe eficient.
Americanii au un proverb simpatic care ne îndeamnă să utilizăm ața dentară doar pentru dinții pe care vrem să îi păstrăm. E bine de ştiut că există ață interdentară (Superfloss) buretoasă care este foarte recomandată pentru igienizarea corpurilor de punte sau sub coroanele de pe implanturi.
Periuțele interdentare sunt și ele un ajutor de nădejde dacă suferi de boala parodontală sau ai spații interdentare pe care nu le poţi igieniza cu ață obișnuită, care este prea subțire. Aceste periuțe au avantajul că sunt foarte prietenoase cu gingiile și sunt uşor de folosit, cu condiția să alegi dimensiunea și diametrul potrivit spațiilor tale interdentare.
Dacă eşti purtător de aparat ortodontic, coroane sau ai un implant dentar, atunci eşti candidatul ideal pentru dușul bucal. Cu ajutorul lui vei reuşi să igienizezi spațiile unde nu poţi pătrunde cu periuța, mai ales în șanțul gingival – spațiul din jurul dintelui unde stagnează o mulţime de bacterii. Eficiența dușului bucal crește considerabil dacă în loc de apă de la robinet folosești apă de gură cu clorhexidină, o substanţă anti microbiană foarte eficientă.
2. Alimentația sănătoasă
A doua regulă foarte importantă în igiena orală și prevenție este legată o alimentație sănătoasă și echilibrată. Aici se aplică zicala Un măr pe zi ține doctorul deprate de tine.
– Consumă alimente naturale, precum fructe și legume proaspete, de consistență dură, pentru a favoriza autocurățirea.
– Este de preferat să eviți alimentele foarte dulci și lipicioase, care aderă la dinţii tăi și sunt dificil de îndepărtat. Pofticioșilor li se recomandă să aibă la ei mereu periuța și pasta de dinți.
– Se recomandă, de asemenea, atât în cazul adulților și mai ales a copiilor, reducerea consumului de dulciuri, evitarea caramelelor sau a bomboanelor lipicioase și, dacă tot iubiți ciocolata, măcar alegeți ciocolata neagră în detrimentul altor deserturi.
– O dietă săracă în calciu poate determina apariția în timp a bolii parodontale și a altor probleme.
Alimentele bogate în zaharuri (carbohidrați) favorizează fermentația acidă din cavitatea bucală, ducând în cele din urmă la distrugerea treptată a smalțului și la apariția cariilor dentare.
DE ȘTIUT!
Frecvența cu care consumăm zaharuri este mai importantă chiar și decât cantitatea de carbohidrați consumată. Cu alte cuvinte, reduceți consumul de dulciuri dintre mese. Dacă simțiți nevoia să ronțăiți ceva de-a lungul zilei, orientați-vă spre fructe și legume.
3. Măsuri profesionale de prevenție și igienizare dentară
Când discutăm despre măsurile profesionale de profilaxie dentară trebuie să reținem că acestea diferă în funcție de vârsta pacientului.
– Spre exemplu, la copiii mai mici de 6 ani este necesar periajul profesional și fluorizările locale cu o substanţă pe bază de fluor, cu gust plăcut, care întărește smalțul dinților.
– La copiii mai mari de 6 ani, este recomandată sigilarea dentară, metodă de prevenție care constă în acoperirea molarilor de 6 ani (primii dinți definitivi care erup la copii) cu un material incolor/ colorat, aplicat pe suprafaţa masticatorie a dintelui. Astfel, dintele devine neretentiv și protejat de carii.
– La adolescenți și adulţi se recomandă detartrajul și periajul profesional o dată la 6 luni/ un an, în funcţie de PH-ul salivar și de conștiinciozitatea pacientului în ceea ce priveşte igiena dentară.
Detartrajul poate fi realizat cu ultrasunete (un instrument foarte prietenos, ca un creion), cu care se desprinde de pe dinți tartrul format prin mineralizarea plăcii bacteriene. Cel mai frecvent, acesta se depune pe suprafaţa dinspre limbă a dinților inferiori sau în zona Molarului de 6 ani superior, unde este canalul de excreție al glandei parotide.
Tartrul presează pe gingie, producând inflamație, sângerare și, ulterior, boala parodontală. Metoda detartrajului cu ultrasunete nu este nocivă pentru dinți, nu lezează smalțul, iar, în asociere cu periajul profesional și clătirile cu apă de gură ce conţine clorhexidină,contribuie la asanarea cavitații bucale.
– După detartraj, este indicat AirFlow-ul, o metodă de prevenție care foloseşte jetul de aer în asociere cu microparticule de bicarbonat de sodiu pentru îndepărtarea petelor de pe dinți, care nu au putut fi scoase prin detartraj.
– În plus, pulberea de bicarbonat de sodiu stimulează gingiile și le ajută să se reatașeze pe dinte, recăpătându-și aspectul natural.
4. Educația pentru autoigienizare
Cu cât știi mai multe lucruri despre igiena orală și prevenția dentară, cu atât îți va fi mai ușor să implementezi câteva schimbări în rutina ta zilnică și în stilul de viață. Cariile, sensibilitatea dinților, gingivitele, petele de pe dinți sau respirația neplăcut mirositoare, tartrul și placa bacteriană sunt probleme care se pot preveni și care se pot trata ușor dacă sunt identificate la timp.
Cel mai important lucru de reținut să realizezi că tu eşti principalul factor care poate schimba în bine starea ta de sănătate oro-dentară, iar noi suntem alături de tine să te ajutăm să o întreţii! De aceea, nu ezita să ne vizitezi sau să ne adresezi întrebările tale privind igiena orală și profilaxia dentară pentru a-ți oferi tot sprijinul nostru!