Totul despre implant dentar!

Ce este un implant dentar?

Un implant dentar  este o rădăcină dentară artificială care înlocuieşte rădăcina oricărui dinte lipsă. Arată asemănător unui şurub şi este confecţionat din aliaj de titan. Implanturile dentare sunt folosite să înlocuiască unul sau mai mulţi dinţi lipsă. Spre deosebire de lucrările dentare fixe sau mobile (proteze dentare), implanturile dentare nu sunt mobile şi nu afectează dinţii sănătoşi. Implantul dentar este plasat în os şi nu se sprijină pe dinţii alăturaţi. Alegerea acestei soluţii pentru a înlocui dinţii lipsă permite realizarea procesului de mestecare aşa cum a fost pe dinţii tăi naturali.

IMPLANTOLOGIE PRET
Inserare implant ABDENTAL / ALPHA BIO 350 euro – oferta acestei luni
Inserare implant endo-osos MEGAGEN 450 euro
Inserare implant BIOTEC Germania 600 euro
Inserare implant ZIMMER Elvetia 1000 euro
Vezi lista completa de pret

Ce obţii printr-o lucrare pe implant dentar?

Vei putea mânca iar ca pe vremea când aveai dinţi, vei arată la fel şi vei zâmbi din nou. Vei vorbi la fel şi, mai ales, vei scapă de momentele stânjenitoare de la restaurant sau de la întâlnirile cu prietenii când îţi cădeau dinţii la masă sau când doar tuşeai/strănutai.
Vei scăpa şi de reflexul de vomă cauzat de proteza care ajunge până în gât şi de lipsa gustului, cauzată tot de „minunata” proteză.

Eşti sau nu candidatul ideal pentru implant dentar?

Trebuie să ştii că implanturile se pun, de obicei, pacienţilor în vârstă, care sunt la „a doua tinereţe”, pentru că se presupune că până atunci vei avea dinţi. Spre deosebire de orice altă manoperă chirurgicală, rata de succes al unui implant dentar este de 95%!
Cu toate acestea, nicio clinică nu îţi va putea da o garanţie scrisă, pentru că, fiind vorba de o operaţie, succesul ei ţine de „materialul clientului”. Igiena ulterioară şi de respectarea indicaţiilor recomandate de medic sunt esentiale. Eşecurile, acel mic procent de 5%, sunt cauzate fie de o boală ce contraindică aplicarea unui implant dentar, lipsei de colaborare, consumului cronic de alcool, de droguri, igienei precare, problemelor legate de calitatea şi duritatea osului în care se va aplică implantul dentar.

Când am nevoie de implant dentar?

Implantul dentar se indică într-o multitudine de cazuri, însă este soluţia ideală când lipseşte un singur dinte, căci, astfel, dinţii alăturaţi rămân neatinşi (nu sunt trataţi şi şlefuiţi).
Este recomandat să nu neglijezi lipsa unui singur dinte şi să te duci la medicul stomatolog cât mai repede, pentru a primi implant dentar. Lăsând nerezolvată pe termen lung aceasta lipsă a dinţilor, se va ajunge la migrarea dinţilor alăturaţi, la o muşcătură anormală şi, în câţiva ani de zile, la probleme ale articulaţiei maxilare. Deasemeni, osul se resoarbe (dispare) în zona fără dinţi, făcând mult mai complicată o rezolvare ulterioară şi dăunând dinţilor vecini.
O alta situaţie în care se poate aplica implant dentar este lipsa mai multor dinţi (edentaţii multidentare) sau a tuturor dinţilor (edentaţii totale). Poţi deci evita protezele totale care te îmbătrânesc cu cel puţin 10 ani!

Ce fac dacă vreau un implant dentar?

Trebuie să ştii că ai de parcurs mai multe etape şi că acest tratament este unul care durează mai mult timp, până la lucrarea definitivă. În acest interval, vei avea o lucrare provizorie care îţi va permite să îţi desfăşori activitatea ca de obicei.

implant dentar

Etapa preimplantară inserarii unui implant dentar.

Vei avea nevoie de o radiografie panoramică a tuturor dinţilor sau, în anumite cazuri mai complicate, de o tomografie, pentru a se putea face măsurătorile ofertei osoase pe care o mai ai. Vei fi examinat şi ţi se vor cere anumite analize şi recomandări de la medicii de alte specializări, după caz.
Pentru succesul unui implant dentar, trebuie să nu uiţi să anunţi toate medicamentele pe care le iei zilnic/ocazional şi despre bolile de care suferi. Doar aşa putem pregăti intervenţia pentru a avea succesul estimat!
În cazul în care nu mai ai os, este necesară o etapă pregătitoare de adiţie de os (o etapă anterioară în care ţi se va adaugă os), pentru inserarea implantului.
Urmează apoi intervenţia chirurgicală propriu-zisă, fără durere şi fără stres!

Etapa chirurgicală de inserare a unui implant dentar.

Sub anestezie loco-regională, cu sau fără o sedare anterioară cu gazul râsului (funny gas), se face o incizie pentru descoperirea osului în care se va înşuruba implantul dentar, urmând că apoi gingia să fie cusută la loc. Vei pleca acasă cu implantul introdus în os.

Ce veţi simţi acasă? Ce trebuie să ştii după ce ai primit un implant dentar?

Un uşor disconfort cauzat de inflamarea ţesutului după anestezie care va dispărea în maximum o săptămână.
Recomandările specialistilor nostri post-inserare implant dentar sunt:
– ţine, pe zona respectivă, o compresă cu apă rece. Să nu te sperii dacă a doua zi se umflă puţin/ se învineţeşte zona unde s-a pus implantul dentar;
– păstrează o igiena corespunzătoare cu periaj al dinţilor şi clătiri cu apă de gură sau ceaiuri răcite de muşeţel sau galbenele;
– evită să stai în apropierea aerului condiţionat sau în curent;
– la 7 zile de la inserarea unui implant dentar, trebuie să revii pentru a fi îndepărtate firele de sutură. Aceasta etapa nu mai necesită anestezie şi nu doare.
Urmează o perioada de aşteptare a vindecării, numită osteo-integrare, care durează între 4-6 luni.

implant dentar

Alimentaţia in cazul inserarii unui implant dentar:

Evită masticaţia cel puţin doua ore după intervenţie sau până când senzaţia de „amorţeală” cauzată de anestezie dispare complet. În primele 48 de ore după intervenţie, consumă alimente de consistenţă redusă, cum ar fi iaurt, brânză moale, supe călduţe, oua fierte moi, îngheţată etc. Evită alimentele crocante, fierbinţi sau condimentate.

Igienizarea cavitatii bucale dupa inserarea unui implant dentar:

Zonele cavităţii bucale neafectate de intervenţie trebuie igienizate conform regulilor uzuale: periaj de două ori pe zi, dar neurmat de clătire puternică. Aţa interdentară trebuie folosită în fiecare seară.
După 24 de ore, zona intervenţiei poate fi igienizată prin ştergere uşoară cu o compresă sterilă umezită cu ser fiziologic sau soluţia antiseptică recomandată.

Medicaţia in cazul unui implant dentar:

Sensibilitatea sau durerile uşoare sunt normale timp de câteva zile după inserarea unui implant dentar. Nu lua medicamentele analgetice (algocalmin) prescrise pe stomacul gol, pentru a evita senzaţia de greaţă.
În cazul în care ţi se prescriu antibiotice, urmează tratamentul pentru întreaga perioadă recomandată, chiar dacă simptomele infecţiei au dispărut. Dacă ţi se recomandă, poţi lua antiinflamatorii, cum ar fi: KETOROL, IBUPROFEN, PIAFEN etc.

implant dentar

Contactează-ne pentru programare, atunci când:

– ai dureri persistente şi care se accentuează in urma unui implant dentar,
– simţi zona respectivă amorţită, deşi ar fi trebuit să treacă efectul anesteziei,
– observi sângerări prelungite sau desfacerea firelor de sutură,
– faci febra, zona zvâcneşte şi aveţi o stare generală proastă,
– în orice altă situaţie care te îngrijorează şi are legătură cu intervenţia suferită.

Etapa ataşării bontului de vindecare la un implant dentar:

Etapa chirurgicală se completează, la finalizarea celor 4-6 luni de aşteptare a vindecării si osteo-integrarii. Acum se descopera implantul dentar şi ataşarea capacului de vindecare.

Ce se întâmplă în aceasta etapă a implantului dentar?

Ţi se face o anestezie locoregională şi cu ajutorul unui mic bisturiu circular, se îndepărtează un căpăcel de gingie de deasupra respectivului implant dentar. In şurubul iniţial se va înşuruba un alt şurub care va contura gingia în jurul implantului dentar. Se aşteaptă apoi 2-3 săptămâni şi se trece la realizarea lucrării pe implant dentar.

Etapa protetică de incarcare a implantului dentar.

Aceasta cuprinde, în mare, cam aceleaşi etape de realizare a lucrărilor protetice: amprentare, proba capei metalice/zirconiu/proba culorii/cimentarea lucrării.
Tu trebuie să ai o igienizare corespunzătoare şi să mergi la controale periodice o dată la 6 luni.