TOTUL DESPRE INHALOSEDARE SAU CUM SĂ SCAPI DE FRICA DE DENTIST

Ți-ai dori să poți veni relaxat la stomatolog? Vrei să scapi de nopțile nedormite și stresante de dinaintea programărilor la medicul tău dentist? Sau ai vrea ca micuțul tău să aibă parte de cel mai bun tratament fără a trăi frica de dentist? Poți obține toate aceste lucruri dacă optezi pentru inhalosedare! Hai să vedem împreună ce presupune aceasta!

Inhalosedare: definiție

Prin inhalosedare înțelegem o metodă utilizată mai ales în stomatologia pediatrică prin care pacientului i se induce o stare de relaxare și de calm, eliminându-se astfel anxietatea legată de procedura stomatologică și frica de dentist.
În prezent, stomatologia este ramura medicală care foloseşte cel mai frecvent protoxidul de azot (NO2) pentru inhalosedare, un gaz dulceag și neiritant, ideal pentru sedarea conștientă.

DE ȘTIUT!
Chiar dacă inhalosedarea se folosește mai mult de către pedodonți, și adulții care trăiesc frica de dentist la niveluri foarte crescute de anxietate pot beneficia de acest tip de sedare conștientă.
Inhalosedarea poate fi folosită pentru a-i ușura pacientului teama și stresul induse de ideea de anestezie stomatologică, unul dintre principalele motive pentru care mulți copii și nenumărați adulți evită vizitele la dentist.

Inhalosedare: Procedură

Inhalosedarea, cunoscută și ca Funny Gas (te poți gândi la gaz ilariant), reprezintă o manoperă de sedare conștientă care folosește un amestec de gaze compus din protoxid de azot și oxigen. Acest amestec produce un efect de relaxare, calm și euforie, astfel încât tratamentele stomatologice vor fi mult mai ușor de suportat, iar pacientul devine mai prietenos și mai cooperant cu dentistul.

– Gazul ajunge în organism pe cale aeriană, cu ajutorul unei măști, similară măștilor pentru aerosoli, aplicate etanș pe nas;
– Pacientul este întins în poziție culcată sau semiculcată;
– Medicul supervizează constant concentrația substanțelor și crește doza lent, treptat, până când intervine starea de relaxare;
– Tot ce trebuie să faci este să respiri relaxat pe tot parcursul tratamentului, pentru ca gazul să își facă efectul.
– După terminarea tratamentului stomatologic, medicul va administra pe mască doar oxigen timp de 5 minute, iar tu (sau micuțul tău) îți vei reveni complet și imediat din starea de euforie provocată de inhalosedare, și, în plus, vei constata ca ai scăpat nu numai de frica de dentist, dar și de problemele stomatologice.
– Protoxidul de azot se elimină singur din organism, fără a fi depozitat, pentru că are o rată de epurare rapidă. În câteva minute, adulții vor putea conduce mașina. Nici adulții și nici copiii nu vor avea funcțiile cognitive afectate după această manoperă.

Beneficiile inhalosedării

Alături de senzația profundă de relaxare, inhalosedarea are beneficiul obținerii unei diminuări a durerii din timpul actului stomatologic, de reducere a reflexului de vomă și de o ușoară distorsionare a percepției timpului. Pe tot parcursul tratamentului stomatologic, vei fi conştient și vei putea sa îi comunici medicului tău orice senzaţie sau nemulțumire.

– Ședința de tratament ți se va părea scurtă și simpatică, amuzantă chiar, căci nu degeaba se numește Funny Gas.
– Marele avantaj al inhalosedării este faptul că, daca ai un copil mai puțin cooperant dar totuși vrei ca el să aibă dinți sănătoși, masca cu gaz ilariant ne va ajuta să reparăm mai mulți dințișori într-o singură ședință.
– Astfel, putem rări și scurta vizitele la stomatolog.
– Procedura este realizată predictibil și eficient (dacă se respectă protocolul de lucru), atât de medic cât și de personalul auxiliar (asistentă);
– Tocmai pentru că este o manoperă extrem de sigură, care nu comportă riscuri, nu este obligatorie prezența medicului anestezist;
– Trebuie să mai știi și că gazul ilariant, nefiind toxic, poate fi administrat atât copiilor cât și adulților, chiar dacă unii dintre aceștia din urmă au probleme de sănătate (hipertensiune arterială, infarct în antecedente, cardiopatie ischemică).

DE ȘTIUT!
Ce trebuie să știi este că inhalosedarea nu înlocuiește anestezia, iar pentru manoperele dureroase se impune și efectuarea acesteia, desigur că după ce gingia a fost amorțită cu gelul de căpșuni anestezic. Inhalosedarea, măscuța de curaj cum o mai numim noi, are mare succes la copii, dar, așa cum spuneam, ea poate fi folosită și de adulții mai puțin curajoși, sau de cei care își mai uită curajul acasă din când în când.

Inhalosedare: contraindicații relative

Foarte important de reținut este că pentru ca măscuța de curaj să funcționeze la capacitate maximă, este nevoie ca tu sau micuțul tău să aveţi căile respiratorii desfundate, deoarece gazul poate pătrunde în organism doar prin inspirație.
– Dacă sunteți răcit sau aveți încă secreții nazale după o răceală, este recomandat să vă reprogramați până când veţi putea respira normal; dacă urmele unei răceli nu sunt severe, puteți să aduceți un spray decongestionant nazal la voi.
– Mai trebuie să ştii însă că dacă eşti consumator de băuturi alcoolice sau de droguri/medicamente, inhalosedarea, la fel ca anestezia, nu are efect.
– Discută cu medicul tău stomatolog despre inhalosedare dacă ești în primul trimestru de sarcină, suferi sau ai suferit de infecții ale tractului respirator superior sau inferior, ai trecut printr-o intervenție chirurgicală a urechii medii, a ochiului sau pentru pneumotorax.

Câteva lucruri pe care mai trebuie să le știi despre inhalosedare

Pacienții mai trebuie să știe despre inhalosedare câteva lucruri importante pentru a putea lua o decizie informată pentru ei și pentru copiii lor:
– Inhalosedarea nu creează dependență – așa cum spuneam, gazul ilariant părăsește foarte repede organismul fără efecte secundare;
– Inhalosedarea s-a dovedit extrem de eficientă în cazul copiilor foarte anxioși sau a celor hiperactivi, deoarece liniștește frica de dentist și permite copilului să stea liniștit pe scaunul stomatologic, eliminându-se astfel riscul unor incidente nedorite cauzate de hipermotricitate;
– După terminarea tratamentului, copiii și adulții își vor recăpăta complet capacitățile motorii;
– Marii anxioși, claustrofobii sau persoanele care au fobii pronunțate în ceea ce privește pierderea controlului ar putea necesita anestezie generală. Dacă știți că vă încadrați într-o astfel de categorie, discutați cu medicul dvs. stomatolog despre inhalosedare – pentru a-i da o șansă – și despre mijloacele alternative pe care le aveți la dispoziție.


Un tratament sigur, de scurtă durată și fără efecte secundare, procedura de inhalosedare este calea cea mai eficientă de a scăpa de frica de dentist atât pentru copii cât și pentru adulți. Dacă aveți și alte întrebări sau nelămuriri cu privire la sedarea cu gaz ilariant, echipa noastră vă stă cu drag la dispoziție!