Ortodontie fara aparat dentar la copii – ortodontia inteceptiva

Cum sa nu ajunga copilul tau la purtarea unui aparat dentar:

V-aţi întrebat vreodata ce este ortodonţia interceptivă?
Deşi sună foarte pompos, în realitate, se referă la recunoaşterea la timp a probabilităţii apariţiei problemelor de ocluzie (de muşcătură), cât şi a unor eventuale anomalii în dezvoltarea complexului dento-facial.
Ortodonţia interceptivă implică şi unele proceduri menite să elimine sau să amelioreze severitatea malocluziei (muşcătura incorectă). Uneori ortodonţia interceptivă este greşit înţeleasă şi de aceea încurajează aşteptări necorespunzătoare în ceea ce priveşte tratamentul.
Dacă însă aceste proceduri sunt realizate la vârsta potrivită, de cele mai multe ori, nu este necesară instaurarea unui tratament ortodontic propriu-zis. Cu alte cuvinte, micuţul dumneavoastră nu va mai avea nevoie de aparat dentar.

Ce presupune ortodontia fara aparat dentar?

Pentru a intelege mai bine ce înseamnă ortodontia interactica, vă prezentăm câteva example de cazuri în care este necesar să luăm măsuri.

Eruptii in pozitii anormale a dintilor:

Pe primul loc ca frecvenţă se situează erupţia ectopică a dinţlor(adică dinţi care cresc în poziţii neaşteptate, altele decât cele normale, fiziologice).
Ce puteţi observa legat de erupţa dinţilor micuţului dumneavoastră? Uneori, dinţii erup în poziţii anormale, iar acest lucru poate avea una dintre următoarele cauze: interferenţele în erupţia dinţilor permanenţi, resorbţia  anormal a rădăcinilor dinţilor temporari, resturi radiculare ale  acestora sau prezenţa dinţilor supranumerari. Eliminarea timpurie a acestor cauze poate preveni erupţia ectopică.

Diastema (strungareata)

Altă situaţie cu care ne putem confrunta şi care face obiectul ortodonţiei interceptive este diastema (aşa-numita „strungăreaţă”).
Diastema sau strungăreaăa se datorează frenului buzei superioare mult prea jos inserat. Se tratează prin îndepărtarea chirurgicală a frenului. Deşi sună înfricoşător, nu este altceva decât o intervenţie banală şi destul de uşor de suportat de orice copil. De altfel, durează aproximativ 20 de minute, asta ca să întelegeţi cât de simplă este operaţiunea.

Interferenţele ocluzale (contactele incorecte).

Vi s-a întâmplat vreodata să simţiţi că dinţii dumneavoastră nu se întalnesc exact aşa cum trebuie şi acest lucru vă incomodează? Această senzaţie poate fi prezentă în timpul dezvoltării dinţilor permanenţi şi al muşcăturii şi este cauzată de contacte necorespunzătoare între dinţi.

Spaţiul insuficient pe arcade pentru erupţia dinţilor permanenţi.

Pierderea prematură a dinţilor „de lapte” cauzează migrarea spre anterior a dinţilor adiacenţi în spaţiul nou creat. Ulterior, dinţii permanenţi nu se vor mai alinia corect din cauza lipsei de spaţiu. Pentru a preveni apariţia acestei situaţii, se aplica menţinătoare de spaţiu fixe sau mobile, cu scopul de a păstra spaţiul necesar dinţilor permanenţi ce vor creşte ulterior.

Obiceiurile vicioase ale copiilor.

Tuturor ni s-a întâmplat să vedem copii  care sug degetul sau diverse alte obiecte sau îşi introduc limba între dinţi în momentul deglutiţiei (obicei vicios denumit degluţie infantilă). Aceste acţiuni se numesc obiceiuri vicioase şi au repercursiuni asupra creşterii şi dezvoltării  maxilarelor copilului.
Este foarte important să le identificăm şi să luăm măsuri pentru a le decondiţiona. De asemeni, trebuie să observăm dacă micuţii pacienţi respiră pe gură în cea mai mare parte a timpului, în loc să respire pe nas, aşa cum ar fi normal. Şi acest lucru afectează dezvoltarea armonioasă a fizionomiei, fiind considerat, la rândul său, un obicei vicios care necesită tratament.