Boli paradontale si diagnosticare precoce – Paradontoza

Exista 3 stadii ale bolilor parodontale care pot genera paradontoza:

Gingivita netratata poate duce la paradontoza. Cauza cea mai frecventa a acesteia este tartrul, sau piatra de pe dinti. Aceasta deranjeaza gingiile atat prin volumul ei, impingand gingia de-a lungul radacinii, cat si prin prezenta microbilor. Gingiile devin sensibile si sangereaza. In aceasta etapa, boala paradontala mai poate fi tratata, vindecata, cu recuperare completa, daca intelegi cat de importanta este igiena riguroasa. Netratarea gingivitei duce frecvent la parodontoza si, in final, la pierderea dintilor. Pentru ca nu doare, gingivita poate evolua neobservata luni sau chiar ani, fara a i se acorda importanta cuvenita!

PARADONTOLOGIE PRET
Operatie cu LAMBOU 1-3 dinti 1500 lei + costul materialelor in functie de necesitate
Operatie cu LAMBOU miniarcada 2000 lei + costul materialelor  in functie de necesitate
Aditie material regenerativ BIOSS 125 euro
Aditie material regenerativ MEMBRANA 150 euro
Aditie material regenerativ EMDOGAIN 400 lei / dinte + 300 euro
Gingivectomie 100 lei / dinte
Consultatie de specialitate paradontologie 100 lei
Vezi lista completa de pret

De unde stiu ca am o boala de gingii?
Daca:

 • ai sangerari la periaj sau spontan,
 • respiratie ta este urat mirositoare si ai un gust rau in gura,
 • ai mancarimi ale gingiilor,
 • gingia ta este sensibila, are o culoare rosiatica/violacee, este umflata si se desprinde de pe dinti,

trebuie sa mergi la dentist de urgenta!

Parodontita marginala superficiala – inceput de PARADONTOZA – in cazul in care piatra nu este indepartata, se intareste devenind tartru care se vede sau nu (subgingival si supragingival). Acesta traumatizeaza si impinge gingia spre radacina sau o indeparteaza de dinte, formand niste buzunarase langa radacinile dintilor, numite pungi parodontale.

Parodontoza marginala superficial se manifesta prin agravarea semnelor de gingivita cu aparitia durerii si a unei senzatii de tensiune la nivelul dintilor afectati. Gingia se poate retrage, descoperind radacinile dentare, iar dintii devin sensibili la stimuli termici (cald, rece).

Paradontita marginala profunda/avansata, generic PARADONTOZA – apare atunci cand boala ramane fara tratament, avanseaza in continuare, distrugand mai mult din ligamentele parodontale si chiar din tesutul osos cu mobilizarea ulterioara a dintilor.
Gingia este complet desprinsa de pe dinte, aparand pungile parodontale ce constituie adevarate focare de infectie pentru intreg organismul. Acest stadiu necesita un tratament rapid, deoarece dintii sunt in pericolul de a fi pierduti.
Ce vei simti in acest caz?

 • ca ai puroi in jurul dintilor,
 • ca acestia se misca si au alte pozitii decat inainte,
 • ca ti s-au retras gingiile si dintii au un aspect inestetic si sunt foarte lungi,
 • ca iti pierzi dintii care au devenit mobili.

Cine favorizeaza avansarea paradontozei?

 • ereditatea: daca unul din parintii tai au ramas fara dinti, e cazul sa te alarmezi!
 • placa bacteriana si tartrul supra si subgingival persistent (piatra de pe dinti nu iti sustine dintii, ci te face sa-i pierzi in cele din urma!),
 • fumatul, prin caldura aplicata pe os, duce la necrozarea (distructia acestuia) si consumul de alcool,
 • lucrari dentare neadaptate corect marginal
 • dintii strambi,
 • igiena deficitara,
 • plombele vechi si incorecte duc la ramanerea alimentelor pe gingie cu ranirea acesteia si, apoi, cu retragerea ei spre radacina,
 • boli sistemice (SIDA, diabet etc.),
 • schimbari hormonale, cum ar fi sarcina sau utilizarea anticonceptionalelor,
 • tratamentul indelungat cu anumite tipuri de steroizi sau alte medicamente,
 • bruxismul de lunga durata; daca scrasesti din dinti frecvent, este foarte daunator pentru osul in care stau dintii si pentru gingii.

Pot fi afectate si persoanele tinere?

Exista, de asemeni, o forma de parodontopatie agresiva care apare la tineri cu o evolutie ei foarte rapida spre distructia gingiei si a osului din jurul dintilor.
Ce trebuie sa stie parintii?
Ca sunt si la copii afectiuni ale gingiilor! La pacientii-copii, intre 6-12 ani, apare o afectiune care necesita diagnoza rapida/precoce, parodontita juvenila.
Ea poate fi depistata numai pe baza controlului clinic si radiologic, iar sansele de reusita a tratamentului depind de cat de precoce este depistata si de un tratament adecvat!

Ce simte copilul sau ce poti vedea tu?

Apar sangerari la periaj, dar nu foarte importante cantitativ si, in rest, manifestarile clinice sunt absente. Numai medicul pedodont poate da diagnosticul, pe baza examenului radiologic. Pe radiografie se vede pierderea osoasa precoce si chiar prezenta pungilor parodontale. Boala este provocata de o baterie de microbi foarte virulenti si netratata duce la pierderea suportului osos si chiar la pierderea dintilor definitivi de la varste fragede.

Nu toate bolile parodontale apar la adulti!

Daca copilul tau are gingiile retrase si dintii incep sa se deplaseze din pozitiile initiale, desi a schimbat toti dintii de lapte, e bine sa ceri de urgenta o consultatie!

Cum poti preveni aceasta!

 • periaza dintii de 2 ori pe zi (dimineata si seara), corect, asa cum ti-a recomandat medicul stomatolog,
 • foloseste apa de gura si periuta interdentara unitufa,
 • respecta o dieta echilibrata,
 • curata-ti dintii de tartru o data la 6 luni,
 • vino periodic la control stomatologic, oblogatoriu o data la 6 luni (pentru cei cu boli ale gingiilor, o data la 3 luni).

Tratamentul Paradontoizei:

Pentru ca ne pasa de tine, la noi vei gasi tratamente specializate, de ultima generatie, care te vor ajuta sa iti pastezi dintii cat mai mult:

 • igienizarea cavitatii bucale (detartraj si chiuretaj subgingival profesional medical cu ultrasunete),
 • tratamentul antiseptic si antiinflamator local (aplicatii locale, pansamente subgingivale),
 • antibio-terapia generala (in functie de starea sanatatii pacientului),
 • stabilirea controlului periodic la 3 luni, pentru stabilizarea clinica a afectiunii parodontale.

In cazul unei forme grave de paradontoza (cu mobilitate sporita a dintilor,cu pierdere de os alveolar, pungi parodontale mai mari de 5 mm, secretii purulente si miros specific unui proces inflamator), se va face o analiza clinica locala mai minutioasa, analiza radiografica si se va recurge la chirurgia parodontala :

 • chirurgia minim-invaziva in pungile parodontale urmata de tratamentul local sau
 • chirurgia parodontala cu lambou si aditie de os (os+membrane), urmata de reabilitarea postoperatorie cu aplicatii locale si tratament pe cale generala.

Medicul recomanda acest tratament atunci cand tesutul din jurul dintelui nu poate fi reparat prin tratament nechirurgical.
Cele mai intalnite tratamente chirurgicale sunt procedurile de reducere a pungilor gingivale, proceduri regenerative si grefe de tesut.

Tratamentul chirurgical al paradontrozei:

Chirurgia reconstructiva, reprezinta corectarea si modificarea nivelului gingiei afectate de retractii, respectiv imbolnaviri gingivale.
Desi pare complicata, in realitate, este o interventie usor tolerata de pacientii nostri, efectuata sub anestezie locoregionala, si reprezinta transplantarea unei grefe de tesut din alte portiuni ale cavitatii bucale in portiunea expusa a suprafetei radiculare. Pentru persoanele cu retractii gingivale severe, poate fi singura optiune de tratament.
La noi, este metoda de electie, pentru a da rezistenta tesutului gingival fragil si retras si pentru a preveni recidivele. Rezultatele pe care le vei obtine te vor motiva sa urmezi acest tip de tratament.

Operatia cu lambou, desi suna ciudat, este o manopera terapeutica extrem de usor tolerata de pacienti. Ea este necesara atunci cand pungile parodontale rezista tratamentului medicamentos.

Ce presupune?
Se dezlipeste gingia de pe dinte si se curata tartrul si microbii care se ascund sub gingie, distrugand osul. Apoi se cos gingiile la loc. Discomfortul resimtit este minim si nu va necesita nici macar o zi de concediu, desi, poate, ti-ai dori.

Grefa de tesut moale sau osos
Prin acest tratament se inlocuieste sau se ajuta formarea de noi tesuturi, dupa ce acestea au fost distruse de parodontita. Rezultatele interventiei depind de gravitatea bolii, de mentinerea unei igiene corecte si de factorii de risc.

Alte proceduri recomandate de noi:

Daca ai pierdut deja un dinte sau mai multi, poti apela la implanturile dentare.
Ai la dispozitie si proceduri de cosmetizare: alungirea coroanei/dintelui, grefe de tesut moale si ridicarea marginii gingivale.
Acest tratament complex in afectiunile pardontale permite stoparea maladiilor la etapa depistata sau chiar tratarea lor (in functie de faza bolii), cu pastrarea cat mai indelungata a dintilor pe arcada dentara.