Totul despre radiografie dentara!

Ce este o radiografie dentara?!

Radiografia dentara este imaginea dintilor, maxilarelor si tesuturilor invecinate , ce se obtine prin expunerea la radiatii electromagnetice(raze X), capabile sa penetreze corpul si sa fie absorbite in grade diferite functie de densitatea tesutului expus. Ca urmare imaginea structurilor foarte dense va fi redata cu alb, cea a tesuturilor moi va fi redata cu gri, iar cavitatile vor apare negre, radiografia dentara fiind de fapt negativul unei fotografii.

Cand este necesara radiografia dentara si cum ne ajuta ?!

In etapa diagnostica radiografia dentara este obligatorie pentru stabilirea unui diagnostic corect si complet , permitand de altfel si diagnosticul diferential cu alte afectiuni  precum si obtinerea unor detalii esentiale pentru elaborarea planului de tratament adecvat problemei dumneavoastra.

Numeroase afectiuni precum cariile interdentare, cariile secundare sau recidivele de carie nu sunt vizibile mereu doar in urma examenului clinic.  Iar asteptand ca problema vizibila de timpuriu pe radiografia dentara sa devina vizibila si clinic , de cele mai multe ori lucrurile se complica iar tratamentul dumneavoastra devine mai complex, mai costisitor si cu sanse de reusita mai scazute. Alte afectiuni precum infectii  situate la varful radacinilor(

chisturi sau granuloame), fracturi coro-radiculare, resorbtii osoase, tumori benigne sau maligne sunt vizibile doar cu ajutorul radiografiei dentare.  O banala extractie se poate complica daca nu stim cum arata radacinile dintilor, care este orientarea acestora, daca sunt anchilozate sau nu, care sunt formatiunile anatomice invecinate si cum sa le protejam, iar in cazul molarilor de minte radiografia dentara este un „must have” daca nu vrem complicatii inutile si stres pentru pacienti.

despartitor-dinte-cu-linii

Care este efectul radiografiei dentare pentru sanatatea dumneavoastra?!

Este radiografia dentara nociva pentru sanatatea pacientilor, afecteaza organismul uman si in ce masura?! Care sunt dozele de radiatii permise?!

Data  fiind evolutia aparatelor radiologice si ca urmare a  cercetarilor  din sfera protectiei radiatiilor se stie ca aparatele radiologice de ultima generatie au doze minime de radiatii, comparabile cu privitul la TV sau cu expunerea la radiatiile solare. De altfel multe alte activitati zilnice banale ne expun radiatiilor.

Este bine de stiut ca radiatiile absorbite de o persoana se masoara in Sievert(Sv), iar Sievertul reprezinta doza de iradiere evaluand cantitativ efectele biologice ale radiatiei.

Si acum cateva precizari conform cercetarilor de protectia radiatiilor:

E bine de stiut ca la o radiografie dentara retroalveolara doza efectiva de radiatii este in medie de 5 µSv.

La o radiografie panoramica doza efectiva de radiatii este in medie de 30 µSv in vreme ce o radiografie toracica  are o doza efectiva de radiatii in medie de 100 µSv.

Si pentru a va convinge de lipsa de nocivitate a radiografiilor dentare trebuie doar sa comparati cu doza de fundal medie zilnica ,de 10 µSv , care reprezinta radiatiile primite de la soare si de la scoarta terestra.

Fumatul unui pachet si jumatate de tigari in fiecare zi timp de un an cauzeaza absorbtia a 3600 µSv , iar la 100 000 de µSv (echivalentul a 20 000 radiografii retroalveolare) apare riscul dezvoltarii cancerului.

Concluzia cercetatorilor este ca teama ca o radiografie dentara produce iradiere este nejustificata iar avantajele aduse de informatiile culese prin examenul radiologic, depasesc cu mult riscul dat de expunerea la o doza minima de radiatii ionizante.

Cu toate acestea recomandarea specialistilor in protectia radiatiilor este ca radiografiile dentare sa fie evitate in cazul femeilor insarcinate si al celor care alapteaza.

despartitor-dinte-cu-linii

Ce radiografii se recomanda sa faceti si pentru ce manopere terapeutice?!

 In situatii de urgenta radiografia retroalveolara (periapicala)  este suficienta si permite stabilirea unui diagnostic precis si corect. De asemeni cand se doreste extractia unui dinte, extirparea unui nerv,  verificarea inainte si dupa  a corectitudinii tratamentelor , pozitia dintelui in os, prezenta unor formatiuni anatomice invecinate(sinus maxilar, canal mandibular, radacina unui dinte vecin) pe care nu vrem sa le lezam in timpul interventiilor de chirurgie endodontica sau osoasa, radiografia dentara de tip retroalveolar este suficienta.

Pe acest gen de radiografie se evidentiaza 2-3 dinti  alaturati  de pe o  arcada dentara(maxilar sau mandibula, )iar imaginea este suficient de detaliata.

Cand se doreste stabilirea cu precizie a prezentei cariei incipiente la nivel interdentar sunt extrem de utile radiografiile cu film muscat(bite –wing).

Cand se doreste o imagine de detaliu a dintilor, sau a nivelului osos se recomanda radiografii seriate care vor  evidentia toti dintii prezenti in imagini seriate ce cuprind 2-3 dinti.

Daca vi se recomanda sa urmati un tratament ortodontic  pentru stabilirea unui plan de tratament corect, specialistii ortodonti va vor recomanda un set de investigatii care cuprind:dosar foto, radiografie panoramica(OPG ), teleradiografie precum si modele de studiu.

 Cand se suspecteaza probleme ce pot afecta sinusurile maxilare vi se pot recomanda radiografii de sinusuri maxilare , iar pentru suspiciunea unor afectiuni articulare exista radiografii ale articulatiilor temporo-mandibulare.

 Radiografia  dentara retroalveolara (periapicala) este cea mai simpla, cea mai ieftina  si mai frecvent recomandata investigatie radiologica.  Acest tip de radiografie evidentiaza dintele in intregime, cuprinzand coroana, radacina si osul in care aceasta este ancorata.

Se realizeaza prin pozitionarea filmului radiologic dentar in cavitatea bucala a pacientului cu ajutorul unui suport din plastic, steril, fixarea lui si apoi efectuarea radiografiei.

Asistenta de radiologie dentara roaga pacientul sa stea nemiscat cateva secunde, atat cat este necesar ca filmul sa fie expus radiatiei si sa se inregistreze imaginea radiologica. In prealabil pacientul este protejat cu ajutorul sortului cu plumb.

Acest tip de radiografie dentara(retroalveolara) este indicata in urmatoarele situatii:  Evaluare initiala pentru stabilirea planului de tratament (status dentar) detectarea cariilor dentare , detectarea infectiilor / inflamatiilor dentare periapicale , evaluarea starii parodontale  , detectarea tratamentelor deja efectuate si verificarea corectitudinii lor vizualizarea morfologiei radiculare inainte de tratament de canal sau extractie  dupa traumatisme dentoalveolare pentru a vizualiza dinti neerupti sau in curs de eruptie.

Control pe parcursul desfasurarii tratamentului endodontic, radiografii cu ace pe canal pentru verificarea permeabilitatii radacinilor pana la varf , verificarea dezobturarii complete a canalelor, verificarea adaptarii lucrarilor protetice pe prag.

Control si evaluare post-tratament  evaluarea corectitudinii tratamentelor endodontice imediat dupa efectuarea lor, la 3 luni si la 6 luni la dintii cu afectarea parodontiului apical, si apoi anual la toti dintii tratati endodontic evaluarea eficientei tratamentelor parodontale la 3 luni, la 6 luni, si apoi anual imediat dupa rezectii apicale,  evaluarea implantelor, postoperator si dupa perioada de osteointegrare, precum si anual pe toata perioada lor de folosire.