Sfaturi pentru vizita copilului la medicul dentist;

Pentru parinti si bunici.

Din dragoste pentru prichindeii sau prințesele dumneavoastră, medicii de zambete vă dau câteva sugestii pentru ca vizita la medicul dentist să fie o experiență cât mai placută.
Pregătirea micuțului pacient pentru vizita la medicul dentist începe încă de acasă. Pentru ca medicul dentist să poată colabora cu copilul dumneavostră cât mai bine e nevoie ca micuțul să-l perceapă ca pe un prieten. Acest lucru depinde in mare măsură de felul in care-i vorbiți de doctorii de zambete, care sunt prietenii lui.

Amenințări de genul “dacă nu esti cuminte te duc la dentist!”, “dacă nu esti cuminte o să-ți facă o injecție!”, “dacă nu esti cuminte o să te înțepe in limbă!” nu fac decât să contureze in mintea copilului ideea că medicul dentist este un fel de BAU-BAU și să amplifice spaima micuțului fată de cabinetul stomatologic. Va fi astfel greu sa-i câstigăm încrederea și prietenia micuțului fară de care nu exista garanția unui tratament de succes.
Desi ne-am dori sa fim, doctorii de zambete, nu sunt magicieni! Nu-i spuneți micuțului ca nu o să-l doara deloc! Noua, celor de la atelieruldezambete.ro, ne pasă si vom face tot ce ne stă in putință ca disconfortul resimțit in timpul vizitei la noi sa fie minim .

Prima vizita la dentist

Legatura dintre medicul dentist si copil sunteti dumneavoastra;

E posibil, uneori, ca tratamentul să necesite anumite manopere mai puțin plăcute pentru cel mic, cum ar fi anestezia. Chiar și pentru acest lucru, specialistii nostrii au secretele lor (inhalosedare cu funny gaz, tehnici de psihoterapia copilului, tehnici speciale de anestezie). Așa că vă așteptăm cu drag si cu sufletul deschis. Nu uitați ca legătura dintre micuțul pacient si noi, doctorii de zambete, sunteți dumneavoastră.

Avem nevoie să ne prezentați ca pe niste prieteni și să înlesniți apropierea prichindelului de noi . Dacă copilul dumneavoastra va vedea ca vă simțiți „acasă” la noi,  și el se va simți la fel ,va fi mai relaxat si mai deschis iar prietenii dumneavoastră vor deveni si prietenii lui. Exprimari de genul: „Vezi ce colorat, ce dragut e aici?! Ei sunt prietenii nostri!” Îl ajută pe prichindel să se simtă in siguranță, într-un mediu familiar. Prezentați-i atmosfera din cabinet, ca un loc in care coloreaza, citește povești, vede programele lui preferate, desene animate, filme, primește cadouri si se joaca cu alți copii.

In timpul tratamentului dentar avem nevoie să acordați autoritatea cuvenită medicului dentist.

Va rugam ca in timpul tratamentului:

Nu vorbiți in același timp cu medicul dentist. Copilului dumneavoastră îi va fi greu să se concentreze asupra spuselor medicului și vă va asculta pe dumneavoastra, persoana cea mai familiară lui.

Ajutați-l pe medicul dentist să colaboreze cu copilul, repetandu-i prichindelului rugămintea doctorului: “Deschide gura mai mare!”, “Nu te mișca așa de mult, încearcă să stai linistit!”, “Ridică mâna stângă daca te deranjează ceva și vrei să facem o pauză!”

Nu subminați autoritatea medicului sugerându-i ce trebuie să facă. Specialiștii nostrii, știu bine ce au de făcut și ei trebuie să decidă tratamentul optim pentru prichindelul dumneavoastra.

Va rugam ca la terminarea tratamentului:

La ieșirea din cabinetul stomatologic nu vă așteptați copilul cu brațele larg deschise de parcă l-ați recompensa pentru un mare act de bravura, cel de a “suporta” un tratament stomatologic .

Nu-i promiteți recompense! Faceți-l să înțeleagă că vizita la dentist e ceva firesc, menit sa-l ajute sa aibă dinți frumoși și sănătoși! Mai degrabă rugați-l să vă povestească cum a fost sau ce i s-a întâmplat in timpul vizitei la medicul dentist: a primit plombițe noi sau sigilari colorate, poate un aparat ortodontic colorat și cu cristale sau poate i-a fost extras un dinte temporar?!

Bucurați-vă pentru el si lăudați-l pentru că are dințișori mai frumoși și mai sănatoși acum.

Dați-i doctorului ocazia de a vă lauda copilul pentru buna lui conduită din timpul tratamentului (fie pentru faptul că a deschis gura mai mare, fie pentru faptul că nu s-a mișcat pe scaunul stomatologic și a stat foarte cuminte), lăudați-l apoi si dumneavoastra pentru asta. Astfel, prichindelul va fi motivat ca și data viitoare să se poarte la fel, deci colaborarea medic dentist-copil să fie una de succes.
Aduceți copilul la controale regulate, nu uitati, preventia este cel mai putin invaziv tratament stomatologic.

Doctor Mihaela GARABAGIU
Medic specialist
&
Vicepresedinte W.I.S.E Romanian Social Hub