Preventia prin sigilare dentara – ce presupune

Fereste-te de caria dentara;

Tratamentul de sigilare dentara este unul din cele mai moderne metode de preventive a cariei dentare acesta putand fi realizat atat pe dintii de lapte cat sip e dintii definitive, imediat dupa eruperea acestora.
Sigilarea dentara este un tratament de profilaxie a cariei dentare, un tratament extrem de simplu si usor de acceptat de copii. Acolo unde sigilarea dentara este aplicata, reduce rata de dezvoltare a cariei dentare cu pana la 90%.

Sigilarea dentara – varste recomandate:

Sigilarea santurilor si a fosetelor se efectueaza in doua etape:

  • prima etapa: la copii, in cazul molarilor de lapte, se incepe in jurul varstei de 3 ani;
  • a doua etapa: in cazul molarilor definitivi si, mai apoi, la premolari, incepand in jurul varstei de 6-7 ani.

Sigilarea dentara este o metoda profilactica neinvaziva care dureaza maximum 15 minute. Ea se poate face si la tineri si adolescenti, cu conditia ca dintele ales pentru operatiune sa fie perfect sanatos, neafectat de carie.
Pentru a stabili gradul de sanatate al dintelui se va efectua o radiografie dentara, cu o cantitate de radiatie infima, neperceptibila pentru corpul unui copil sau adolescent.

Manopere ce se efectueaza in cazul unei sigilari dentare sunt:

  • Curatarea dintelui prin periaj profesional realizat in cabinetul stomatologic;
  • Aplicarea gelului cu acid fosforic pentru a indeparta in totalitate micro-organismele ramase in urma periajului;
  • Sigilarea propriu-zisa care presupune aplicarea materialului sigilant peste santurile dintelui. Dupa cateva minute, timp in care materialul sigilant penetreaza dintele, acesta se fotopolimerizeaza cu lampa UV;
  • Adaptarea in ocluzie presupune reconstituirea morfologica a dintelui sigilat astfel incat acesta sa calce bine pe omologul sau. In acesta etapa se revizuiesc contactele imperfecte.

Sigilarea este un procedeu neinvaziv care asigura o sanatate dentara pentru mult timp. Un procent de 90% din dintii sigilati sunt feriti de aparitia cariei dentare.
Nu ezita sa sigilezi dintii copilului tau, trebuie sa stii ca o sanatate buna a dintilor temporari asigura o sanatate buna si dintilor permanenti si ca preventia in stomatologe este cel mai ieftin tratament.