Conceptul de Stomatologie Sociala

Proiectul „Atelieruldezambete.ro – Social Dental Studio” al WISE Romanian Social HUB vine in intimpinarea persoanelor cu sindrom Down pentru a facilita accesul acestora la tratamente stomatologice de cea mai inalta calitate. Noi am ales sa iesim din tipare, am decis sa oferim sanatatea orala persoanelor cu nevoi speciale, nu sa o vindem, astfel pentru tratamentele acestora se va achita exclusiv costul materialelor si consumabileor. Totul a pornit foarte firesc: ni s-a cerut ajutorul si am devenit astfel, din medicii care-i tratau, prietenii lor. E singurul mod in care functioneaza tratamentul in cazul tinerilor cu  dizabilitati. Satisfacerea nevoii lor de a se simti in siguranta si „acasa ” este cheia succesului. Si pentru ca, de cele mai multe ori nu regasesc in cabinetele stomatologice aceste doua ingrediente necesare tratarii persoanelor cu dizabilitati in cabinetele stomatologice, ba mai mult li se refuza tratamentele stomatologice, am ales sa infiintam Social Dental Studio. Suntem parteneri cu Special Olympics Romania si cu Fundatia Mana de Lucru de la inceputul anului 2013, astfel ca de cativa ani avem ocazia sa ne perfectionam zilnic si sa devenim tot mai buni pentru persoanele aflate in nevoie. Am participat la nenumarate actiuni de screening al sanatatii orale si am sustinut cursuri de preventie in gradinite, la competitii sportive precum si in spatiile publice.

APLICA LA PROGRAM
DEVINO VOLUNTAR
VOLUNTARIAT

Particularitati ale tratamentelor oferite persoanelor cu nevoi special:

Dificultatea in cazul tratamentului persoanelor cu sindrom Down consta in faptul ca sunt implicati 3 factori esentiali de care trebuie tinut cont:

  1. Este nevoie de o dotare corespunzatoare lucrului cu persoane cu nevoi speciale, iar inhalosedarea ne salveaza de multe ori in cazul pacientilor anxiosi sau necooperanti. Daca nici asta nu functioneaza, apelam la Andreea, doctorita noastra anestezista care ne ajuta sa obtinem o sedare mai profunda si ne mobilizam ca in 2-3 sedinte sa finalizam toate tratamentele necesare.
  2. Resursa umana, care in cazul nostru o reprezinta medicii nostri inimosi si echipa de asistente care s-au implicat cu trup si suflet in acest proiect.
  3. Persoanele cu nevoi speciale, care trebuie pregatite intr-un anumit fel, iar de acest aspect se ocupa medicii nostri specialisti in domeniul psihoterapiei. Si pentru a fi siguri ca invingem in demersurile noastre, la noi in cabinet este foarte colorat si vesel si facem totul in joaca si-i cooptam pe cei mai curajosi sa fie ajutoarele noastre in lupta cu cariile. Astfel, pacientii nostri mai curajosi fac pe asistentele pentru colegii lor mai speriati si intr-un final invingem.

Ca o concluzie, pana in prezent am oferit persoanelor cu dizabilitati servicii de:

  • profilaxie,
  • stomatologie pediatrica,
  • cometica dentara,
  • endodontie,
  • protetica,
  • chirurgie,
  • parodontologie.

Program Stomatologie Sociala

Scurta prezentare a situatiei din Romania:

In Romania, la fel ca si in UE, o persoana din sase sufera de handicap, iar in total aproximativ 700 000 de persoane nu pot sa participe din plin la viata sociala si economica din cauza barierelor fizice si comportamentale. Nivelul de saracie a persoanelor cu dizabilitati este cu 70% mai mare decat media inregistrata, fapt care se datoreaza partial accesului lor limitat la ocuparea fortei de munca. Articolul 26 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene prevede ca „Uniunea recunoaste si respecta dreptul persoanelor cu dizabilitati de a beneficia de masuri care sa le asigure autonomia, integrarea sociala si profesionala, precum si participarea la viata comunitatii”. In prezent persoanele cu dizabilitati afectate de sindromul Down (SD) si Tulburari din spectrul Autist (TSA) nu au sau au acces limitat la un numar de activitati sau servicii fapt ce accentueaza gradul de izolare si respingere din partea societatii si limiteaza participarea completa in societate in conditii de egalitate cu ceilalti.
Conform Ministerului Sanatatii, la nivelul anului 2012 erau inregistrate 7.179 de persoane diagnosticate cu TSA, iar in 2013 au fost inregistrate 4.145 de cazuri noi, insa numarul real al acestora este mult mai mare – specialistii estimeaza un impact ce atinge 30.000 de persoane, majoritatea nefigurand in evidenta oficiala. Din informatiile existente la nivelul Sectiei de Psihiatrie Pediatrica a spitalului Alexandru Obregia anual in Bucuresti sunt diagnosticati peste 2000 de copii cu TSA. In ceea ce priveste numarul persoanelor afectate de SD situatia este mult mai grava intrucat nu exista date statistice oficiale, estimarile neoficiale apreciind un numar de circa 100.000 de persoane.
In urma participarii la diverse campanii de screening a sanatatii orale (Targ Zana Maseluta – Oraselul Copiilor Bucuresti, Special Smile din cadrul Jocurilor Nationale Special Olympics – Craiova), medicii stomatologi, voluntari ai Fundatiei Mana de Lucru au identificat nevoile persoanelor diagnosticate cu SD si TSA precum si patologiile stomatologice specifice dizabilitatii.