Ce credeȚi cĂ este endodonția?
Termenul ”endodonție” provine din grecescul ”endo” (înăuntru) și ”dontia” (dinte), așadar endodonția se ocupă cu tratamentul afecțiunilor din interiorul dintelui, mai exact de cele ale pulpei dentare.
ȘtiȚi ce rol are pulpa dentară?
Pulpa dentară, altfel spus”nervul dintelui”, este un țesut situat în interiorul dintelui, compus din nervi si vase de sânge. Acest țesut are rol determinant atât în creșterea și maturarea dintelui, cât și în menținerea funcționalității lui în cavitatea bucală. Ca urmare pulpa este protejată împotriva agresiunilor de către cele trei straturi care o înconjoară: smalțul, dentina și cementul. În cazul în care integritatea unuia dintre aceste straturi este compromisă prin apariția unei leziuni carioase sau traumatice, microbii din salivă vor infecta pulpa dentară, ducând la apariția disconfortului, a unor fenomene dureroase pentru pacient, sau chiar inflamatiei/necrozei pulpei.
Care credeȚi cĂ este scopul tratamentului endodontic?
Salvarea dintelui natural ar trebui să fie întotdeauna prima alegere în cazul unui tratament stomatologic. Extirparea nervului nu înseamnă ”moartea” dintelui, așa cum se percepe în general. În urma tratamentului de canal, dintele rămâne ”viu”, continuând să funcționeze și să-și îndeplinească rolurile biologic-mecanice, fiind hrănit de țesuturile din jur. Menirea unui tratament endodontic este de a menține dintele în cavitatea bucală, pentru că, așa cum se știe, cel mai bun implant este rădăcina dintelui tau. Scopul final îl constituie salvarea de la extracție a unui dinte cu pulpa inflamată sau necrozată, precum și tratarea și prevenirea infecției și a inflamației existente la nivelul țesuturilor invecinate(os, gingie).
Care sunt urmările netratării unei afecțiuni endodontice?
Inflamația pulpară netratată va duce la avansarea leziunii inițiale, astfel că durerea se va putea intensifica sau nu. În timp, dintele și țesuturile de susținere vor fi distruse iremediabil, ceea ce poate duce la pierderea sa, cu apariția unor modificări funcționale (masticatorii, fonetice, articulare) și estetice (spații negre).
Pentru a preveni astfel de neplăceri va fi necesară realizarea unei proteze parțiale fixe (punte dentară), mobile (care se îndepartează din gură) sau a unui implant dentar. Toate aceste variante terapeutice reprezintă soluții viabile și corecte, însă presupun atât costuri mult mai ridicate comparativ cu tratamentul endodontic, cât și un timp de tratament mai îndelungat. Pe lânga durere, exista posibilitatea apariției unei infecții, mai întâi la nivelul osului maxilar și a țesuturilor moi învecinate, aceasta putându-se extinde la nivelul țesuturilor oro-faciale. Netratată la timp, această infecție poate pune în pericol viața pacientului, mai ales în cazul asocierii unui organism tarat(cu imunitatea scazuta).
Cine poate realiza tratamentul de canal?
Cu toate că toți medicii dentiști sunt instruiți în timpul studiilor universitare în această specialitate, datorită complexității tratamentelor endodontice, fie data de morfologia canalelor radiculare(numar variabil intre 1-5, curburi in diverse planuri) , sau de cresterea numarului de microorganisme rezistente in interiorul aparatului endonontic/ ori de scaderea inunitatii pacientilor ce se adreseaza medicilor, este recomandat ca tratamentele endodontice complexe si mai ales retratamentele canalelor vechi sa fie realizate de specialistii endodonti. Nu doar ca acestia folosesc tehnologii avansate de tratament gen instrumentar rotativ, sterilizare cu laser, obturatii retrograde, magnificatii cu lupe sau cu microscop, dar au si pregatiri pe acest domeniu de cel putin 3 ani , pe durata specializarii. Astfel procentul lor de succes este mult mai mare, comparativ cu stomatologii generalisti, si sansa ca dintele ce necesita tratament/retratament endodontic sa fie salvat creste si ea.
Tehnologii și dotări necesare unui tratament endodontic de specialitate
Pe lângă cunoștințele medicale și rigurozitatea profesională ale specialistului endodont, realizarea unor tratamente endodontice moderne, presupune aparatură și materiale performante. În Clinica Atelierului de Zambete Colordent, medicul specialist endodont vă va face anestezie și vă va izola dintele afectat cu ajutorul unei folii de cauciuc aplicată pe un cadru metalic, ansamblu nimit digă. Diga este un instrument foarte important în tratamentul endodontic, împiedicând atât infiltrarea cu bacterii din salivă, cât si protecția pacientului față de neplăcerile cauzate de substanțele folosite în tratamentul antimicrobian al canalelor.
În timpul tratamentului endodontic, întregul sistem de canale este curățat de bacterii și resturi organice și etanșat cu materiale biocompatibile care să nu permită reinfectarea. Aceste operațiuni se realizează în clinica noastră cu ajutorul unor aparate și tehnologii moderne:
- EndoPilot – aparat inovator care oferă o soluție completă pentru cabinetul stomatologic, îngloband intr-un singur dipozitiv toate ustensilele necesare realizarii unui tratament de canal complet (motor endodontic cu apex locator integrat, funcții down-pack și back-fill care permit realizarea obturației de canal 3D);
- micromotor endodontic VDW;
- apex locator;
- sistem de obturare One Step;
- aparat de radiologie: radiografiile vor fi efectuate în clinică, nemifiind necesar să vă deplasați la un centru radiologic. Aparatura radiologică utilizată în prezent expune pacientul la o doză minimă de radiații, care nu afectează sanatatea acestuia;
- laser Erbium Yag, Hitech Technology.
Tratamentele endodontice pot atinge rate foarte mari de succes dacă la efectul antimicrobian(controlul foarte bun al infecției) se asociaza stimularea vindecării țesutului afectat cu ajutorul laserului dentar, protocol de lucru specific în tratamentele endodontice efectuate în cadrul clinicii noastre.
BIBLIOGRAFIE:
- Anatomia Dintelui
- Caria Simpla
- Endopilot
- Suciu I, Elemente de endodonție, Editura Universitară, 2009;
- Ford Pitt, Endodontics in clinical practice, Wright, Elsevier, 2004;
- Ingle J. I, Endodontics, 5th edition, BC Decker, 2002.